Pieczęcie książąt Zygmunta Kiejstutowicza i Michała Zygmuntowicza przy dokumencie pokoju brzeskiego z 1435 r.

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Pieczęcie książąt Zygmunta Kiejstutowicza i Michała Zygmuntowicza przy dokumencie pokoju brzeskiego z 1435 r
Alternative Title:
Kunigaikščių Žygimanto Kęstutaičio ir Mykolo Žygimantaičio antspaudai prie 1435 m. Bresto taikos dokumento
In the Book:
Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijos atodangos / sudarytojai: Vydas Dolinskas, Rimvydas Petrauskas, Edmundas Rimša. Vilnius: Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, 2016. P. 237-247
Keywords:
LT
Mykolas Žygimantaitis; 15 amžius; Lenkija (Poland); Lietuva (Lithuania); Genealogija. Heraldika / Genealogy. Heraldry; Numizmatika / Numismatics; Sigilografija / Sigilography; Bajorai. Didikai. Valdovai / Gentry. Nobles. Kings.
Summary / Abstract:

LTPrie Bresto taikos, sudarytos Kujavijos Breste tarp Lenkijos ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės su Vokiečių ordinu 1435 m. gruodžio 31 d., dokumento buvo prikabinta per du šimtus antspaudų. Tarp jų yra didžiojo Lietuvos kunigaikščio Žygimanto Kęstutaičio bei jo sūnaus Mykolo (Boleslovo) antspaudai. Majestotinis kunigaikščio Žygimanto antspaudas reprezentuoja antrąjį iš Marijano Gumovskio (Marian Gumowski) išskirtų tipų. Jis buvo daug kartų publikuotas, tačiau reikia patikslinti jo naudojimo laikotarpį. Remiantis šaltiniais, antrasis Žygimanto Kęstutaičio majestotinio antspaudo tipas yra senesnis ir buvo jo naudojamas 1433-1437 [?] metais. M. Gumovskio apibūdinti kaip pirmojo tipo antspaudai naudoti vėlyvesniu laikotarpiu, t. y. 1437 [?]-1440 metais. Tačiau prie Bresto taikos dokumento prikabintas kunigaikščio Mykolo (Boleslovo), didžiojo kunigaikščio Žygimanto sūnaus, antspaudas reprezentuoja iki tol nežinotą tipą. Nuo ankstesniojo skiriasi kitaip skambančia legenda, patvirtinančia didesnį jaunesniojo kunigaikščio savarankiškumą. Sis antspaudas yra žinomas tik iš vieno jo atspaudo, tačiau, remdamiesi kitais pavyzdžiais, galime pritarti, kad naudotas 1435 m. pradžioje, o Mykolas juo naudojosi bent jau iki 1440 m., o gal ir iki gyvenimo pabaigos. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Antspaudai; Antspaudas; Didikai ir magnatai; Kujavijos Bresto taika; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); 15 amžius; Mykolas Žygimantaitis; Sfragistika; Žygimantas Kęstutaitis, 1365-1440 (Sigismund Kęstutaitis); Lithuanian XV c. history; Michael Žygimantaitis; Noblemen; Peace of Brzesc Kujawski; Seal; Sigillography; Sigismund Kęstutaitis; Stamps; The Great Duchy of Lithuania.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65180
Updated:
2022-01-24 00:31:42
Metrics:
Views: 20
Export: