Archäologische Grabungen bei Grunwald (Tannenberg, Žalgiris) in den Jahren 2014 und 2015

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Vokiečių kalba / German
Title:
Archäologische Grabungen bei Grunwald (Tannenberg, Žalgiris) in den Jahren 2014 und 2015
Alternative Title:
2014 ir 2015 metų archeologiniai kasinėjimai Griunvaldo (vok. Tannenberg, liet. Žalgiris) vietovėje
Authors:
In the Book:
Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijos atodangos / sudarytojai: Vydas Dolinskas, Rimvydas Petrauskas, Edmundas Rimša. Vilnius: Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, 2016. P. 175-205
Keywords:
LT
15 amžius; 21 amžius; Baltarusija (Belarus); Lenkija (Poland); Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Archeologiniai tyrinėjimai / Archaeological investigations; Kariuomenė / Army; Tarptautiniai konfliktai. Karai / International conflicts. Wars.
Summary / Abstract:

LTDidysis 1410 m. mūšis žinomas skirtingais pavadinimais. Lenkiškai – Griunvaldo (Grunwald), vokiškai – Tanenbergo (Tannenberg), lietuviškai – Žalgirio. Dauguma žemėlapių ir kartografinių schemų, lokalizuojančių mūšio lauką, remiasi 1836 m. paskelbta vokiečių istoriko J. Foigto (Johannes Voigt) mūšio lauko schema. Tas laukas esą buvo į pietryčius nuo Tanenbergo, o lenkų–lietuvių kariuomenė judėjo iš savo stovyklos, buvusios į pietus nuo ežero Dąbrowa Wielka. Straipsnio autorius 1965 m. iškėlė kitą mūšio lauko lokalizavimo versiją, tačiau ją pagrindė tik 1982 ir 2010 m. publikacijose. Pagal ją Lenkijos karaliaus karinė stovykla buvo prie ežero Dąbrowa Mała šiaurės vakarinio kampo, dėl to ir mūšio lauką galima lokalizuoti į pietus ir rytus nuo Griunvaldo kaimo. 2014 m. rugsėjo ir 2015 m. rugpjūčio mėnesiais numanomose mūšio lauko teritorijose buvo atliekami archeologiniai tyrimai su metalo detektoriais. 2014 m. rugsėjį vieną savaitę tikrinta pirmoji, tradicinė, versija, tačiau archeologiniai radiniai buvo menki. 2015 m. rugpjūtį vieną savaitę su metalo detektoriais buvo tikrinama teritorija pagal straipsnio autoriaus iškeltą lokalizacinę versiją. Rasta žymiai daugiau karybos artefaktų, kurie gali būti siejami su Vokiečių Ordino karine stovykla ir pagrindine mūšio lauko vieta. Tiesa, ne visi numatyti laukai galėjo būti ištirti, nes juose dar nebuvo nuimtas derlius. Dėl to yra numatyta 2016 m. toje vietovėje daryti naują lauko tyrimą. Straipsnis gausiai iliustruotas nuotraukomis ir kartografine medžiaga. Gale kaip priedai yra pateikiamos 2 ataskaitos ir 1 pranešimo tekstas.Reikšminiai žodžiai: Archeologiniai tyrimai; GPS; Gunwaldo-Tannenbergo-Žalgirio mūšis; Lenkijos-Lietuvos kariuomenė; Metalo detektoriai; Ordino pagrindinė stovykla; Pagrindinis mūšio laukas; Vokiečių Ordino riteriai; Žalgirio kautynės; Žygio maršrutas; 1410; Archaeological research; Battle of Grunwald; Battle of Grunwald-Tannenberg-Žalgiris; GPS; Main battle filed; Main camp of Order; Marching route; Metals detectors; Polish-Lithuanian Armed Forces; Teutonic Knights.

Related Publications:
Mūšiai viduramžių Lietuvos istorijoje / Tomas Baranauskas. Lituanistica. 2020, Nr. 3, p. 157-188.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65178
Updated:
2020-05-05 08:42:06
Metrics:
Views: 19
Export: