Šeduvos valsčiaus mitologinės vietos

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Šeduvos valsčiaus mitologinės vietos
Alternative Title:
Mythological sites in the Šeduva area
In the Book:
Šeduva / vyriausiasis redaktorius sudarytojas Jonas Linkevičius. Vilnius: Versmė, 2016. P. 122-137. (Lietuvos valsčiai; kn. 30)
Keywords:
LT
20 amžius; Juodupė; Kalnelis; Paežeriai; Rumšiškės; Šeduva; Lietuva (Lithuania); Archeologija / Archaeology; Etnografija / Ethnography; Kapinynai. Pilkapiai / Barrow. Burials; Mitai. Legendos. Padavimai / Myths. Legends. Stories; Piliakalniai / Hilforts.
Summary / Abstract:

LTŠeduva – dviejų kultūrų, Gabogalos (Raginėnų) ir Žiemgalos sandūra. Neabejotina, kad Raginėnų archeologinis-mitologinis kompleksas buvo vienas iš lietuvių religijos centrų. Straipsnyje apžvelgtos valsčiaus mitologinės vietos daugiausia pagal 1935 m. sudarytą jų sąrašą „Lietuvos žemės vardyne“. Daug kas jau sunaikinta, išlieka neabejotina šių vietovių mitologinė vertė. Mitologijos objektai išvardinti pagal kaimus: Baltosios kaime yra senkapis Švedų kapinės ant Lepšikalnio. Baukuose Akmenio upelyje buvo Velnio akmuo. Gimbogaloje yra Rapolakalnio piliakalnis, šalia jo kapinės. Juodupių kaime yra pakiluma, vadinama Šventlaukiu, prie Juodupio upelio yra mitologinis Raudikalnio kalnas. Kleboniškių kaime yra akmuo su dubenėliais, archeologijos paminklas. Arimaičių ežero pakraštyje, Liūngalio pelkėje - mitologinis Daratkalnis, už Paežerių yra Turkkalnis, sakoma, kad turkų karo metu ji supylė belaisviai. Pakalniškių kapinės vadinamos Alka, netoli Mažulių prie Alkupio yra Švedų šulnelis (tvirtovė). Prastavonių kaime Duobulio kalnelis, Čelkių miške - kalnelis Milžinkapiai. Raginėnuose (Gabogaloje) yra piliakalnis, vadinamas Giliakalniu, alkakalnis Raganų kalnas ir pilkapynas Turgakalnis. Šeduvoje Pilies gatvėje, joje žymu pamatų liekanos, neva karaliaus Poniatovskio dvaro. Šileikonyse buvo dveji kapeliai, Katmilžio pakiluma, Katiliorio akmuo. Vaidulioniuose minimas piliakalnis, Velžyje piliakalnis, netoli jo Bažnyčkalnis (sunaikintas). Vėriškių I dubenuotas akmuo išvežtas į Rumšiškes. Straipsnio pabaigoje visų į 1935 m. „Lietuvos žemės vardyną“ įrašytų Šeduvos valsčiaus objektų sąrašas.Reikšminiai žodžiai: Archeologija; Etnografija; Kapai; Legendos; Lokalinė istorija; Mitologija; Tautosaka; Šeduvos valsčius; Archeology; Ethnography; Folklore; Graves; Legends; Local history; Mythology; Šeduva volost.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65063
Updated:
2020-05-04 20:39:18
Metrics:
Views: 24
Export: