Žinios apie Italiją ir jos gyventojus Vilniaus jėzuitų Kilmingųjų kolegijoje (Collegium Nobilium)

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Žinios apie Italiją ir jos gyventojus Vilniaus jėzuitų Kilmingųjų kolegijoje (Collegium Nobilium)
In the Book:
Lietuva - Italija : šimtmečių ryšiai / sudarytoja Daiva Mitrulevičiūtė. Vilnius: Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, 2016. P. 327-337
Keywords:
LT
Dovydas Pilchovskis; Ignotas Šadurskis; Karol Wyrwicz; Karolis Virvičius; Italija (Italy); Lenkija (Poland); Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Draugijos. Organizacijos / Societies. Organisations; Jėzuitai / Jesuits; Knygos / Books; Kolegijos / Colleges; Mokslas / Science.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje aptariamos žinios apie Italiją ir jos gyventojus Vilniaus jėzuitų Kilmingųjų kolegijoje (Collegium Nobilium). Lietuvos aukštuomenė gyvai domėjosi Italija ir jos kultūra. Manyta, kad italų būdą ir protinius gabumus formavo ne tik klimatas, bet ir aplinkos estetinės vertybės. Nepaisant gajų įvairių stereotipų, ši tauta buvo pristatoma kaip kultūros kūrėjų kraštas, tiesiogiai perėmęs Antikos palikimą, lig šiol formuojantį puikų jos skonį ir įkvepiantį kūrybinius gebėjimus. Vilniaus jėzuitų Kilmingųjų kolegija buvo svarbus Lietuvos aukštuomenės švietimo centras, kuris praplėtė pažinimo horizontą ir padėjo suprasti ir priartinti žmones, gyvenusius tos pačios kultūros orbitoje. Jėzuitų vadovėliuose Italijos ir jos gyventojų portretas buvo gana nuosaikus, nesiskyrė nuo plačiai paplitusių nuomonių, aukštinančių katalikybės būklę, italų polinkį pažinti menus, mokslus, architektūrą, dailę, muziką ir kita, bet smerkiančių godumą, suktumą ir įtarumą. Vilniaus kolegijoje mokinių žinios apie Italiją buvo patikrinamos per disputus ir egzaminus, kuriuose daugiausia klausimų buvo apie Romą, jos demografiją, teritorinius pokyčius, architektūrą, šventoves ir rūmus, juos puošiančius paveikslus ir statulas, popiežių rinkimus ir karūnavimus. Taip pat profesoriai supažindindavo su epistolografijos paslaptimis, skatino, kad mokiniai skaitytų iškilių italų humanistų laiškus, kolegijoje veikiausiai buvo duodamos privačios italų kalbos pamokos.Reikšminiai žodžiai: Dovydas Pilchovskis; Ignotas Šadurskis; Italija (Italy); Jėzaus Draugija; Jėzuitai; Karolis Virvičius; Kilmingųjų kolegija; Kilmingųjų kolegija Vilniuje; Knygos; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Pranciškus Bohomolecas; Pranciškus Paprockis; Vilnius; Žinios; Žinios apie Italiją; Books; Collegium Nobilium; Collegium Nobilium in Vilnius; Dawid Pilchowski; Franciszek Bohomolec; Franciszek Paprocki; Ignacy Szadurski; Italy; Jesuits; Karol Wyrwicz; Knowledge; Knowledge about Italy; Society of Jesus; Vailnius.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/64493
Updated:
2022-02-13 14:08:54
Metrics:
Views: 37
Export: