Baltarusijos valstiečiai 1863-1864 m. sukilime

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Baltarusijos valstiečiai 1863-1864 m. sukilime
Authors:
In the Book:
Keywords:
LT
19 amžius; Kostas Kalinauskas; Baltarusija (Belarus); Lenkija (Poland); Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Socialinė struktūra / Social structure.
Summary / Abstract:

LT1863-1864 m. sukilimo metu koviniai veiksmai rutuliojosi pagal partizaninio karo scenarijų. Nedideli sukilėlių būriai nuolatos manevruodavo, išsisukinėdami nuo galingesnių - geriau ginkluotų ir apmokytų - priešininko pajėgų persekiojimo, o kartais ilgai slapstydavosi sunkiai pasiekiamuose miškuose bei pelkingose vietovėse, kartkartėmis surengdami netikėtus išpuolius. Tokia partizaninio karo taktika gali būti veiksminga tik turint vietos gyventojų palaikymą. Šią tiesą patvirtino visi partizaniniai karai, vykę XIX-XX a. O kadangi absoliučią Baltarusijos gyventojų daugumą XIX a. viduryje sudarė valstiečiai, jų vaidmuo sukilime buvo ypatingai svarbus ir iš esmės lėmė sukilimo sėkmę ar nesėkmę. Vienas pagrindinių baltarusių sovietiniams istorikams tekusių uždavinių buvo, tyrinėjant sukilimą, apibrėžti jo dalyvių socialinę sudėtį. Pasak S. M. Baikovos skaičiavimų, valstiečiai sukilėlių būriuose sudarė apie 18 proc., o dauguma buvo smulkiosios bajorkaimių šlėktos atstovai1. Be to, atkreiptinas dėmesys, kad valstiečių luomui priklausė daugiau negu 70 proc. Baltarusijos gyventojų, o bajorijai viso labo - apie 5 proc. Beje, dauguma sukilėlių valstiečių buvo kilę iš Gardino ir Vilniaus gubernijų. Baikovos duomenimis, 60 proc. visų sukilime dalyvavusių valstiečių gyveno Gardino (33 proc.) ir Vilniaus (27 proc.) gubernijų baltarusiškosiose apskrityse. Tačiau net ir šiose gubernijose sukilėliai valstiečiai sudarė tik nereikšmingą kaimiškųjų vietovių gyventojų dalį. Remiantis V. Zaicevo skaičiavimais, vienam iš Gardino gubernijos baltarusiškųjų apskričių represuotam valstiečiui teko 1824 vyriškos giminės valstietijos atstovai. Reikia pripažinti faktą, kad baltarusių visuomenėje nebuvo objektyvių priežasčių, kurios būtų galėjusios paskatinti valstiečius aktyviai dalyvauti sukilime. [Iš teksto, p. 81]Reikšminiai žodžiai: Sukilimas, 1863-1864 (Lenkijos ir Lietuvos sukilimas; Sausio sukilimas; January Uprising); Sukilimas, 1863-1864 (Lenkijos ir Lietuvos sukilimas; Sausio sukilimas; January Uprising); Baltarusijos valstiečiai; Carinės Rusijos imperija; Gardino gubernija; Kostas Kalinauskas; Laikraštis „Mužyckaja prauda“; Sukilėliai; Valstiečiai; 1863 uprising; Belarus peasants; Gardinas gubernia; Kostas Kalinauskas; Newspaper of the Mužyckaja prauda; Peasants; Rebels; Tsarist Russian empire; Baltarusija (Belarus).

Related Publications:
1863–1864 m. sukilimo dalyvių laidotuvės ir Vilniaus kaip baltarusių Mekos naratyvas / Valius Venckūnas. Logos (Vilnius). 2020, 102, p. 100-109.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/64456
Updated:
2019-02-17 10:26:12
Metrics:
Views: 25
Export: