Prekyba žmonėmis priverstiniam darbui ir darbuotojų išnaudojimas užsienyje: lietuvių migrantų patirtis

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Prekyba žmonėmis priverstiniam darbui ir darbuotojų išnaudojimas užsienyje: lietuvių migrantų patirtis
Editors:
Janušauskienė, Diana, parengė [edt]
Publication Data:
Vilnius : Justitia, 2014.
Pages:
84 p
Contents:
Pratarmė — Įvadas — Prekybos žmonėmis priverstiniam darbui samprata ir teisinis reglamentavimas Lietuvoje — Problemos mastas ir aukų identifikavimo trukdžiai — Prevencija ir pagalba aukoms — Lietuvos Respublikos piliečių įdarbinimo užsienyje mechanizmai: Lietuvos Respublikos piliečių įdarbinimo užsienyje teisinis reglamentavimas; Lietuvos Respublikos piliečių patekimo į užsienio darbo rinką kanalai; Darbo užsienyje paieška per skelbimus; Darbo biržų ir įdarbinimo agentūrų vaidmuo — Darbuotojų išnaudojimas ir prekyba žmonėmis priverstiniam darbui: Darbuotojų išnaudojimo užsienyje požymiai; Prekyba žmonėmis priverstiniam darbui ir darbuotojų išnaudojimas užsienyje — Išvados — Rekomendacijos — Literatūros sąrašas — Priedai.
Keywords:
LT
Jungtinė Karalystė (Didžioji Britanija; Great Britain; United Kingdom, UK, GB); Suomija (Finland); Švedija (Sweden); Lietuva (Lithuania); Teisės ir laisvės / Rights and freedoms.
Other Editions:
Anksčiau skelbta bendrame projekto leidinyje anglų k.: Exploitation of migrant workers in Finland, Sweden, Estonia and Lithuania: uncovering the links between recruitment, irregular employment practices and labour trafficking. Helsinki, 2013. 360 p
Summary / Abstract:

LTŠi studija yra vienos iš tarptautinio projekto „ADSTRINGO: kova su prekyba žmonėmis priverstiniam darbui plėtojant partnerystę, tobulinant identifikavimą ir įgyvendinant organizacines priemones" veiklų - Lietuvos Respublikos piliečių įdarbinimo užsienyje, prekybos žmonėmis ir išnaudojimo kompleksinio tyrimo rezultatų pristatymas lietuvių kalba. Lietuvoje, Estijoje, Suomijoje ir Švedijoje atliktų tyrimų rezultatai 2013 m. buvo išleisti ir atskiru leidiniu anglų kalba „Exploitation of migrant workers in Finland, Sweden, Estonia and Lithuania: uncovering the links between recruitment, irregular employment practices and labour trafficking“. Atlikti tyrimai kilmės ir tikslo valstybėse atskleidė naujos informacijos apie žmonių pažeidžiamumą ir veiksnius, kurie sudaro sąlygas žmonių išnaudojimui. Remiantis tyrimų rezultatais ir vykdant projekto veiklas surinkta informacija, bus parengtos ir anglų bei lietuvių kalbomis išleistos rekomendacijos darbdaviams ir įdarbinimo agentūroms ir šios, tikimasi, padės nustatyti išnaudotojiškas situacijas ir šitaip užkirsti kelią prekybai žmonėmis. Projektas, kurį finansavo Europos Komisijos Nusikalstamumo prevencijos ir kovos su nusikalstamumu programai Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija, Nusikalstamumo prevencijos ir kontrolės Europos institutas prie Jungtinių Tautų (HEUNI), Baltijos jūros valstybių tarybos darbo grupė prieš prekybą žmonėmis (TF-THB), buvo įgyvendinamas Baltijos jūros regione 2012-2014 metais. Projekto tikslas - užkardyti prekybą žmonėmis priverstiniam darbui plėtojant partnerystę šalyse ir regione ir skatinti veiksnių, leidžiančių išnaudoti migrantus regione, supratimą. Projektu įgyvendinama Europos Sąjungos Baltijos jūros regiono strategijos 15 prioriteto priemonė, už kurią atsakinga Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija.Reikšminiai žodžiai: Prekyba žmonėmis; Įsidarbinimas; ES; Išnaudojimo veiksniai ir sąlygos; Trafficking in human beeings; Emloyment; Lithuania; EU; Factors and conditions of explotation.

ISBN:
9789955616986
Subject:
Related Publications:
Išnaudojimas priverstiniam darbui ar paslaugoms (BK 147(1) straipsnis) kaip prekybos žmonėmis forma / Aurelijus Gutauskas. Šiuolaikinės baudžiamosios teisės tendencijos / redakcinė kolegija: vyriausiasis mokslinis redaktorius Gintaras Švedas ... [et al.]. Vilnius: Vilniaus universitetas, 2015. P. 51-68.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/61941
Updated:
2021-01-25 17:18:13
Metrics:
Views: 35
Export: