Ankstyvasis Maironis literatūros lauke : įsišventinimas, kanonizavimas, pozicijų užėmimas

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Ankstyvasis Maironis literatūros lauke: įsišventinimas, kanonizavimas, pozicijų užėmimas
Alternative Title:
Early Maironis in the literary field: consecration, canonization and position takings
In the Book:
Eina garsas: nauji Maironio skaitymai. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2014. P. 250-265
Keywords:
LT
Maironis (Jonas Mačiulis).
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje rašoma apie ankstyvąjį Maironio kūrybos periodą (iki 1907 m.) ir bandoma atsekti, kokiais keliais plito poeto eilės bei kaip jis buvo priimtas skaitytojų (įšventintas į literatūros lauką) ir kanonizuotas. Siekiant aptarti Maironio kaip poeto figūros formavimąsi, aprašomos Maironiui idėjiškai palankių autorių (pavyzdžiui, Adomo Jakšto) ir kairiųjų pažiūrų literatūros lauko dalyvių (ryškiausias pavyzdys - Stasys Matulaitis) recenzijos spaudoje, Maironio ir jo amžininkų laiškai bei grožiniai tekstai. Prieinama išvada, kad vienas iš anksčiau ne taip aiškiai akcentuotų būdų įteisinti savo kūrybos legitimumą galėjo būti ne tik personažo-poeto įtraukimas į lyriką ir nuolatinis poezijos svarbos steigimas eilėse, bet ir žaidimas su slapyvardžiu (Maironis - Tarp skausmų į garbę herojus-poetas). Keliama prielaida, kad Maironio „vardas“ ir poezija galėjo būti greitai skaitytojų priimti bei kanonizuoti ne tik dėl aukštos kokybės ir tekstų rezonavimo, bet ir dėl sklidimo įvairiomis terpėmis (vadovėliai, elementoriai, giesmynai). [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Autoriaus figūra; Maironis; Literatūros laukas; Pozicijų užėmimas; Author's figure; Maironis; Literary field; Position takings.

ENIn this article we analyse the positions and position takings of Maironis as a poet in the early Lithuanian literary field whose borders coincide with his early lyric texts (the period we talk about is from approximately 1891 to 1907). Due to the fact that both - the author's early writings and his reception in this period - have already been investigated by many literature specialists, the aim of this article is not to reveal something very innovative. Rather the objective is to describe the different ways of position takings in the literary field applying the ideas of the sociology of literature of Pierre Bourdieu. Therefore we focus on the reviews of poet's texts in the early press and on the early "creators" of Maironis' name. Furthermore, the possibility of his own position takings through his poems is discussed. Finally, the conclusion is made that not only the great literary power and value made an influence on the canonization of our national poet; although Maironis' texts are really one of the most resonant in Lithuanian literary history, various non-textual reasons also influenced his popularity, such as the publication of his texts in textbooks for children or books of songs. [From the publication]

ISBN:
9786094251320
Related Publications:
Derybos dėl lietuvių literatūros kanono XIX a. pabaigos - XX a. pradžios epistolikoje / Aistė Kučinskienė. Lietuvių literatūros kanono dirbtuvės (XIX a. pabaiga - XX a. pirma pusė) / sudarė Viktorija Šeina. Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2022. P. 19-126.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/59635
Updated:
2021-03-21 14:34:52
Metrics:
Views: 13
Export: