Трансформации вильнюсского предания о василиске

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Rusų kalba / Russian
Title:
Трансформации вильнюсского предания о василиске
Alternative Title:
Vilniaus mito apie basiliską transformacijos
In the Book:
Baltai ir slavai: dvasinių kultūrų sankirtos. Vilnius: Versmė, 2014. P. 413-427
Keywords:
LT
16 amžius; Vladimiras Toporovas; Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Mitai. Legendos. Padavimai / Myths. Legends. Stories.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje nagrinėjama mito apie basiliską (slibiną) transformacijų istorija ir jo versijų turinys. Padavimas lotyniškuose, lenkiškuose, lietuviškuose, rusiškuose tekstuose plito dviem pagrindinėmis versijomis. Lakoniška ankstyvoji versija teigė, kad karaliaus Žygimanto Augusto laikais, antroje XVI a. pusėje, Vilniuje pasirodęs basiliskas buvęs numarintas puokštele rūtų. Šis siužetas buvo kuriamas atsižvelgiant į detalesnį padavimą apie basiliską, 1587 m., valdant tam pačiam karaliui, pasirodžiusį Varšuvoje ir užmuštą veidrodžiais, kuriais buvo apkabinėtas į rūsį pasiųstas kalinys. Plačiai paplito Vilniaus padavimo apie basiliską versija, atpasakota Teodoro Narbuto (1856), modifikuota Adomo Kirkoro (Jan ze Sliwina 1859; 1880) ir beletristinėmis smulkmenomis apipinta Vladislovo Zagorskio (1903; 1925). Pasak šios versijos, basiliskas pasirodęs žiloje senovėje ir užmuštas veidrodžiu drąsaus jaunuolio. Skirtingai nei pirminėje versijoje, joje nurodoma konkreti veiksmo vieta Vilniuje - Bokšto kalnas. Šiai padavimo versijai įsitvirtinti padėjo išskirtinės reljefo ypatybės - kalno viršus ir gynybinio griovio bei užpiltų barbakano požemių liekanų apačia.Chtoniškos baidyklės nužudymo siužetas, susijęs su pavojingu perėjimu iš šviesios viršutinės erdvės į tamsią žemutinę (analogišku kelionei į anapusinę mirusiųjų karalystę) ir palankių gyvenimo sąlygų atkūrimu, esminėmis ypatybėmis sutapo su miestų įkūrimo ir kosmogoninių mitų schema. Tačiau anoniminis į genealoginę schemą neįtrauktas basilisko nugalėtojas, kuriam biografiją parūpino tik beletrizuoti XX a. perpasakojimai, neturi svarbių mitologinio herojaus ypatybių - jis nėra nei naujos tradicijos pradininkas, nei miesto įkūrėjas. Nepaisant to, ši mitologinio potencialo prisotinta versija buvo lyginama su legenda apie Krokuvos slibiną ir sulaukė įvairiausių variantų su psichologizuojančiomis, moralizuojančiomis ir alegorinėmis potekstėmis kraštotyros darbuose, Vilniaus legendų ir mitų rinkiniuose ir grožinėje literatūroje lietuvių, lenkų ir rusų kalbomis. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Baziliskas; Legenda; Mitologija; Toponimika; Toporovas; Vilnius; Vladimiras Toporovas; Basilisk; Legend; Mythology; The legend; Toponymy; Toporov; Vilnius; Vladimir Toporov.

ISBN:
9789955589990
Related Publications:
Поэзия и поэтика города: Wilno - ךךילנץ - Vilnius / Валентина Брио. Москва : Новое литературное обозрение, 2008. 262 p., [20] iliustr. lap.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/59334
Updated:
2021-02-20 10:16:33
Metrics:
Views: 28
Export: