Atėjęs Vilniun : rašytojas ir publicistas Rapolas Mackonis

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Atėjęs Vilniun: rašytojas ir publicistas Rapolas Mackonis
Alternative Title:
He came to Vilnius: writer and publicist Rapolas Mackonis
Publication Data:
Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2014.
Pages:
212 p
Contents:
Pratarmė — XX amžiaus žmogus: Biografija — Prozininkas ir dramaturgas: Tarpukario Vilniaus lietuvių literatūros pradininkas; Pilkieji didvyriai – romantiškas himnas knygnešiams; Kūryba kaip tarnystė savo krašto žmonėms; Štuthofe gimusi apysaka apie meilę ir šeimą; Rankraštinis 1960-1980 metų palikimas — Autentiški epochos liudijimai: Dienoraščiai – apmąstymai apie tautos kelią ir lemtį; Atsiminimų puslapiai – gyva istorinė atmintis — Pabaigos žodis — Summary. He Came to Vilnius — Asmenvardžių rodyklė.
Keywords:
LT
Rapolas Mackonis; Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Rankraščiai / Manuscripts.
Summary / Abstract:

LTŠia monografinio pobūdžio studija siekiama pateikti pagrindinius sudėtingo, sunkių išbandymų kupino R. Mackonio gyvenimo ir kūrybinės jo biografijos faktus. Knygoje kalbama apie R. Mackonį rašytoją ir atsiminimų autorių, analizuojama jo grožinė kūryba, tiek publikuota, tiek saugoma archyvuose, ir į beletristikos lauką graviruojantys memuarai bei dienoraščiai. Žurnalistinė veikla aptariama tik kaip biografijos faktas, šimtų vedamųjų ir diskusinių straipsnių, įvairių publicistinių tekstų analizę paliekant šios srities žinovams. Pažinti R. Mackonio asmenybę padėjo pokalbiai su jo dukterimi Birute Mackonyte - žurnaliste ir rašytoja. Jos atsiminimai apie Tėvą leido geriau suvokti kai kuriuos šio unikalaus žmogaus gyvenimo posūkius, pagilino ir pagyvino knygos biografijos skyrių. [Iš pratarmės]Reikšminiai žodžiai: Rapolas Mackonis; Biografija; Kūryba; Rankraščiai; Štuthofas; Dienoraščiai; Atsiminimai; Rapolas Mackonis; Biography; Manuscripts; Stutthof; Diary; Memoirs.

ISBN:
9786094251252
Related Publications:
Iš Pietryčių Lietuvos lietuvių veiklos 1920-1939 m / Bronius Makauskas. Terra Jatwezenorum 2023, 15, 2, p. 118-129, 317, 330.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/59101
Updated:
2021-02-08 21:32:25
Metrics:
Views: 23
Export: