Мечты о прошлом: мещанское общество Копыля в конце XVIII-XIX в. : в борьбе за старину

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Rusų kalba / Russian
Title:
Мечты о прошлом: мещанское общество Копыля в конце XVIII-XIX в: в борьбе за старину
Alternative Title:
Svajonės apie praeitį: Kapyliaus miestiečių bendruomenė XVIII a. pabaigoje – XIX a: kova dėl senovės
In the Book:
Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė : valstybė, kultūra, edukacija / sudarytoja Ramunė Šmigelskytė-Stukienė. Vilnius: Lietuvos istorijos instituto leidykla, 2015. P. 322-340. (XVIII amžiaus studijos; 2)
Keywords:
LT
19 amžius; 18 amžius; Baltarusija (Belarus); Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Administravimas. Valstybės tarnyba / Administration. Public service; Miestai ir miesteliai / Cities and towns.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje rekonstruojama Kapyliaus miestiečių kova dėl išlaisvinimo iš baudžiavos ir miestiečių statuso, kurį jie prarado juos prijungus prie Rusijos imperijos, grąžinimo. Taip pat nagrinėjama jų kova dėl teisės j žemės sklypus XVIII-XIX a. Tyrimas atliktas remiantis dokumentais, saugomais Lietuvos valstybės istorijos archyve Vilniuje ir Baltarusijos nacionaliniame istorijos archyve Minske. Straipsnyje aptariama Kapyliaus gyventojų kovos dėl žemės ir prarastos teisės j laisvę pagrindiniai etapai, formos ir rezultatai. Nustatyti aktyvūs šios kovos dalyviai. Parodytas Kapyliaus miestiečių krikščionių bendruomenės, kaip saviorganizacijos ir savivaldos institucijos, vaidmuo. Pateikiami kitų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės miestelių, neįtrauktų į Rusijos imperijos valdžios sudarytą miestų sąrašą, pavyzdžiai. Šių miestelių gyventojai kovojo dėl buvusios teisės į asmeninę laisvę ir žemės nuosavybės. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Miesteliai; Kapylius; Miesto teisė; Miesto savivalda.

ISSN:
2351-6968
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/57696
Updated:
2022-01-25 13:16:51
Metrics:
Views: 21
Export: