Czesławo Miłoszo kūryba : modernioji LDK tradicijų tąsa

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Czesławo Miłoszo kūryba: modernioji LDK tradicijų tąsa
Alternative Title:
Czesław Miłosz: the modern continuation of the tradition of the Grand Duchy of Lithuania
Editors:
Kvietkauskas, Mindaugas, sudarymas [com]
Publication Data:
Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2012.
Pages:
299 p
Notes:
Bibliografija išnašose.
Contents:
Pratarmė / Mindaugas Kvietkauskas — Czesławas Miłoszas ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės tradicija / Darius Kuolys — Tarp Čerėjos ir Šetenių: vietos problema / Viktorija Daujotytė — Adomo Mickevičiaus profiliai Czesławo Miłoszo kūryboje: tapatybių provokacija ir terapija / Brigita Speičytė — Palei Lietuvos-Kalifornijos sieną: Czesławo Miłoszo poema Kur saulė teka ir kur leidžiasi / Clare Cavanagh — Gimtinės ieškojimas Ulro žemėje / Vaidas Šeferis — Lietuvos erdvės distancija kaip Czesławo Miłoszo dvasinės biografijos elementas / Marek Tomaszewski — Asmeninė Miłoszo Vilniaus istorija / Tadeusz Bujnicki — Vilniaus geopoetika: Czesławo Miłoszo poema Miestas be vardo ir jos rankraščiai / Mindaugas Kvietkauskas — Požiūris į Rusiją Czesławo Miłoszo – „paskutiniojo LDK piliečio“ – eseistikoje / Inga Vidugirytė — Miłoszas ir pagonybė / Krzysztof Zajas — Apie Czesławo Miłoszo medžius: subjektyvybės ir objektyvybės konotacijos / Algis Kalėda — Ikoniškoji miško erdvė Isos slėnyje / Magdalena Lubelska-Renouf — Tankumynas. Erdvė, lytis ir šventybė Czesławo Miłoszo poezijoje / Kris Van Heuckelom — Folkloro klodai Czesławo Miłoszo Isos slėnyje / Danuta Balašaitienė — Summary.
Keywords:
LT
Kėdainiai; Šeteniai; Lietuva (Lithuania).
Summary / Abstract:

LTŠiuo straipsnių rinkiniu siekiama atnaujinti lituanistinę Miłoszo palikimo refleksiją rašytojo gimimo šimtmečio proga. Rinkinio tekstai gimė minint Miłoszo metus, keliaujant poeto keliais nuo Šetenių per Vilnių, Kauną, Krasnagrūdą, Varšuvą, Krokuvą, Paryžių, Jungtines Amerikos Valstijas, tuose keliuose susitinkant ir kalbantis skirtingų kraštų tyrėjams. Tapo akivaizdu, kad Miłoszo literatūriniai ir kultūriniai ryšiai su Lietuva, su daugiataute LDK kultūros ir Vilniaus tradicija, jo kūryboje iškylantys tapatumo klausimai atrodo svarbūs ne vien lietuvių ir lenkų tyrėjams. Knyga buvo parengta Lietuvių literatūros ir tautosakos institutui vykdant Lietuvos mokslo tarybos 2010-2011 m. finansuotą tarptautinį projektą. 2010 m. institute vyko keturi Miłoszo seminarai, kuriuose pranešimus kartu skaitė lietuvių ir lenkų mokslininkai. 2011 m. birželio 26-28 d. drauge su Vilniaus universitetu buvo surengta tarptautinė mokslinė konferencija „Czesławo Miłoszo laikai ir vietos“, sutelkusi žymiausius Miłoszo kūrybos tyrėjus iš Lietuvos, Lenkijos, Prancūzijos, JAV, Belgijos, Olandijos, Izraelio, Švedijos. Ją pratęsė renginių programa „Czesławo Miłoszo kelias“, suorganizuota kartu su Vytauto Didžiojo universitetu, per patį poeto gimimo laiką suvienijusi Lietuvą ir Lenkiją, vedusi per Vilnių, Kauną, Kėdainius, Šetenius į Krasnagrūdą. Svarbiausi seminarų, konferencijos ir kitų renginių pranešimai, susiję su Miłoszo kūrybos lituanistine tematika, buvo papildyti ir parengti kaip moksliniai straipsniai šiam rinkiniui. [Iš pratarmės]

ISBN:
9786094250736
Related Publications:
Žemaitiški motyvai Czesławo Miłoszo kūryboje ir jo žemaitiškas savivaizdis imagologijos požiūriu / Tomasz Jędrzejewski. Žemaitija: savivaizdžiai, reprezentacijos, atmintys / sudarė: Dangiras Mačiulis, Jolanta Skurdauskienė. Klaipėda : Klaipėdos universiteto leidykla, 2021. P. 69-80.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/57675
Updated:
2022-02-18 23:07:32
Metrics:
Views: 23
Export: