Teisė į sveikatos apsaugą : probleminiai sveikatos priežiūros ir sveikos aplinkos užtikrinimo aspektai Lina Beliūnienė, Eglė Kavoliūnaitė-Ragauskienė

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Teisė į sveikatos apsaugą: probleminiai sveikatos priežiūros ir sveikos aplinkos užtikrinimo aspektai
Alternative Title:
Right to health protection: problemical aspects of ensuring the healthcare and healthy environment
Publication Data:
Vilnius : Lietuvos teisės institutas, 2013.
Pages:
1 pdf (47 p.)
Notes:
Bibliografija.
Contents:
Tyrimo vadovės žodis — Įvadas — Teisė į sveikatos apsaugą asmens sveikatos priežiūros aspektu — Teisės į sveikatos apsaugą asmens sveikatos priežiūros aspektu užtikrinimo padėtis Lietuvoje 2008–2012 m. — Teisės į sveikatos apsaugą užtikrinimo probleminiai aspektai: Nepakankamas pacientų teisės į žalos atlyginimą įgyvendinimo užtikrinimas; Psichikos (sveikatos) sutrikimų turinčių ir neįgalių asmenų teisių ribojimo neproporcingumo ar paneigimo absoliutaus neveiksnumo pripažinimu problema — Teisė į sveiką aplinką — Teisės į sveiką aplinką sampratos pagrindiniai bruožai ir šios teisės įgyvendinimo užtikrinimo padėtis Lietuvoje 2008–2012 m. — Teisės į sveiką aplinką įgyvendinimo probleminiai aspektai: Atliekų šalinimo problematika; Aplinkos oro tarša kietosiomis dalelėmis bei kvapais ir buitinių atliekų tvarkymo klausimai; Šachtinio (šulinių) vandens tarša — Triukšmo keliamos problemos — Išvados ir pasiūlymai — Naudoti šaltiniai — Summary.
Keywords:
LT
Socialinės teisės / Social rights; Sveikatos priežiūra / Health care.
Summary / Abstract:

LTMokslo studija „Teisė į sveikatos apsaugą: probleminiai sveikatos priežiūros ir sveikos aplinkos užtikrinimo aspektai“ yra tyrimo „Žmogaus teisės Lietuvoje“ dalis. Mokslo studijoje identifikuojamos bei analizuojamos turinčios trūkumų ir todėl pirmiausia koreguotinos teisės į sveikatos apsaugą (sveikatos priežiūros ir sveikos aplinkos aspektais) teisinio reguliavimo ir jų praktinio užtikrinimo sritys. Pabrėžiamas nepakankamai užtikrinamas pacientų teisės į žalos atlyginimą įgyvendinimas bei teisės į sveikatos apsaugą nagrinėjimo kontekstą praplečiantis psichikos sveikatos sutrikimų turinčių ir neįgalių žmonių teisių ribojimo neproporcingumas, prilygstantis jų teisių nepaisymui. Teisės į sveiką aplinką srityje ypač opios atliekų šalinimo problemos, aplinkos oro tarša kietosiomis dalelėmis bei kvapais, buitinių atliekų tvarkymo klausimai, šachtinio (šulinių) vandens taršos bei triukšmo taršos problemos. Studijoje formuluojamos minėtų sričių tobulinimo rekomendacijos. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Sveikatos priežiūra; Sveika aplinka; Teisės; Health care; Healthy environment; Lithuania; Rights.

ISBN:
9789986704232
Subject:
Related Publications:
Civilinis fizinio asmens veiksnumas: vienos bylos pamokos ir reguliavimo pokyčiai / Greta Vaicekauskaitė. Teisės mokslo pavasaris. 2016, 2016, p. 327-343.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/57667
Updated:
2021-02-12 12:01:35
Metrics:
Views: 25    Downloads: 8
Export: