К характеристике канцелярии Великого княжества Литовского на рубеже XV-XVI вв. : литературная деятельность писаря Василия Никольского

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Rusų kalba / Russian
Title:
К характеристике канцелярии Великого княжества Литовского на рубеже XV-XVI вв: литературная деятельность писаря Василия Никольского
Keywords:
LT
Raštininkas Vasilijus Nikolskis; 15 amžius; 16 amžius; Baltarusija (Belarus); Lietuva (Lithuania); Ukraina (Ukraine).
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje aptariama Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kanceliarija XV – XVI amžiais, pagrindinį dėmesį skiriant rankraštininko Vasilijaus asmeniui ir veiklai. Atskleidžiama jo veikla, tarnaujant kunigaikščių Kazimiero ir Aleksandro kanceliarijose. Ieškoma priežasčių, paskatinusių jį prisidėti prie kunigaikščio Michailo Glinskio sukilimo. Autorius linkęs spėti, kad tai galėjo būti ambicijos, dvaro intrigos, nuoskaudos tarnyboje arba Glinskių giminės ryšiai su Čerginovu. Atskleidžiama, kad M. Glinskiui patyrus pralaimėjimą, rankraštininkas Vasilijus buvo apkaltintas išdavyste, konfiskuotas jo turtas. Pažymima, kad būtent kaltinimo dokumentuose pirmąkart minima jo pavardė, leidusi identifikuoti ir jo veikalo autorystę. Autoriaus manymu, yra pagrindo tikėti, kad rankraštininkas svetimame krašte palaikė ryšius su M. Glinskio klanu ir mėgavosi jo ypatingu pasitikėjimu atlikdamas gana atsakingas misijas. Aptariama rankraštininką iškėlusi aplinka. Teigiama, kad nekelia abejonių jo ryšiai su Černigovo klanu, nors duomenys apie jo tėvą itin skurdūs, tačiau esama duomenų apie tėvo brolius; jie straipsnyje ir aptariami. Konstatuojama, kad atsižvelgiant į chronologinius skaičiavimus, galima teigti, kad Vasilijaus protėviai apsigyveno Černigovo regione bent jau XIV amžiaus pabaigoje. Reziumuojama, kad gyvendamas Vilniuje ir iš tėvo paveldėjęs vietą valstybės kanceliarijoje, rankraštininkas nei savo gyvenimo būdu, nei išsilavinimu nesiejo savęs su savo „mažąja tėvyne“.Reikšminiai žodžiai: Kanceliarija; Kunigaikščio kanceliarija; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); 16 amžius; Polemika; Raštininkas Vasilijus Nikolskis; Teologija; Ukraina (Ukraine); Vilnius; Černigovas; Chancellary; Chernihiv; Ducal chancellery; Lithuanian XVI c. history; Polemic; Scribe Vasily Nikolski; The Great Duchy of Lithuania; Theology; Vilnius.

ISBN:
5983790757
Related Publications:
  • Lietuvos Metrika. Knyga 5 (1427–1506); Užrašymų knyga 5 / Lietuvos istorijos institutas; [parengė Egidijus Banionis]. Vilnius : Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 1993. 403 p.
  • Lietuvos Metrika. Knyga 8 (1499–1514); Užrašymų knyga 8 / Lietuvos istorijos institutas; [parengė Algirdas Baliulis, Romualdas Firkovičius, Darius Antanavičius]. Vilnius : Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 1995. 709 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/56522
Updated:
2022-01-27 15:29:55
Metrics:
Views: 22
Export: