Dziedzictwo dawnego Uniwersytetu Wileńskiego

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
  • Lenkų kalba / Polish
  • Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Dziedzictwo dawnego Uniwersytetu Wileńskiego
Alternative Title:
  • Senojo Vilniaus universiteto paveldas
  • Heritage of old Vilnius university
In the Book:
Vilniaus universitetas Europoje: praeitis, dabartis, ateitis / redaktorius S. Jegelevičius. Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 2005. P. 193-203, 204-213, 214-224
Keywords:
LT
19 amžius; 17 amžius; 16 amžius; Česlovas Milošas (Czesław Miłosz); Joachimas Lelevelis; Juzefas Ignacas Kraševskis; Baltarusija (Belarus); Ukraina (Ukraine); Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Jėzuitai / Jesuits; Mokslas / Science; Universitetai / Universities.
Summary / Abstract:

LTTrijomis kalbomis (lenkų, lietuvių ir anglų) pateikiamas tas pats straipsnio tekstas, parengtas pagal autoriaus pranešimą, skaitytą Vilniuje 2004 m. vykusioje tarptautinėje mokslinėje konferencijoje, skirtoje Vilniaus universiteto 425-osioms įkūrimo metinėms. Vilniaus universiteto ilgaamžė praeitis traktuojama Europos universitetinės tradicijos fone. Vilniaus universiteto, seniausio Rytų Europoje, istorija yra ir bus svarbi šalims, esančioms tarp lotyniškosios Vakarų civilizacijos ir savotiškos Trečiosios Romos – Maskvos ir Rusijos. Šiandien Lietuva, Baltarusija, dauguma Ukrainos žemių, o ir dalis Rytų Lenkijos ar Latvijos turi būti dėkingos senajam Vilniaus universitetui už tai, kad nuo XVI a. pabaigos iki XIX a. vidurio išsilaikė europinės civilizacijos erdvėje. Jau XVI a. ir XVII a. visoje Respublikos teritorijoje, nuo Karališkųjų Prūsų su Gdansku, per Didžiąją Lenkiją su Poznane, Mažąją Lenkiją su Krokuva iki Vilniaus, Polocko, Mogiliovo, Kijevo ir Lvovo, susikūrė savita kultūrinė bendrija. Ši bendrija, diferencijuota etnine, tikybos ir luomų prasme, neapėmė kaimo žmonių, tačiau sukūrė bendrą švietimo modelį, leidžiantį įgyti išsilavinimą gabiems žmonėms, kad ir kokia būtų jų kilmė. Vilniaus universitetui priklausė didelis vaidmuo XIX a. iki pat jo uždarymo. Taip pat pažymima lenkiškojo Stepono Batoro universiteto, veikusio 1919–1939 m., reikšmė. Be Vilniaus universiteto ir jo įvairiopo paveldo Lietuva nebūtų šiandien Lietuva, o Lenkija – Lenkija. Taip pat visai kitaip atrodytų baltarusių ir ukrainiečių, o iš dalies ir latvių tautos istorinis paveldas.Reikšminiai žodžiai: Adomas Mickevičius (Adam Mickiewicz); Joachimas Lelevelis; Juzefas Ignacas Kraševskis; Jėzuitų akademija; Kultūrinis palikimas; Mokslo istorija; Paveldas; Senasis Vilniaus universitetas; Stepono Batoro universitetas (Stephen Báthory University in Vilnius); Universiteto istorija; Vilniaus jėzuitų akademija; Vilniaus universitetas (VU; Vilnius University); Vilnius; Česlovas Milošas; Adam Mickiewicz; Czeslaw Milosz; Heritage; Jesuit Academy; Jesuit Academy of Vilnius; Joachim Lelewel; Jozef Ignacy Kraszewski; Lithuania; Old Vilnius University; Science history; Stephen Bathory University; The Cultural Heritage; University history; Vilnius.

ISBN:
9986198356
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/56461
Updated:
2020-05-05 08:42:06
Metrics:
Views: 16
Export: