Ursprung und Entwicklung der europäischen Universität

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
  • Vokiečių kalba / German
  • Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Ursprung und Entwicklung der europäischen Universität
Alternative Title:
Europinio universiteto ištakos ir raida
In the Book:
Vilniaus universitetas Europoje: praeitis, dabartis, ateitis / redaktorius S. Jegelevičius. Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 2005. P. 17-30, 31-47
Keywords:
LT
19 amžius; Italija (Italy); Prancūzija (France); Švedija (Sweden); Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Filosofija / Philosophy; Jėzuitai / Jesuits; Mokslas / Science; Universitetai / Universities.
Summary / Abstract:

LTStraipsnis parengtas pagal pranešimą, autoriaus skaitytą Vilniuje 2004 m. vykusioje tarptautinėje mokslinėje konferencijoje, skirtoje Vilniaus universiteto 425-osioms įkūrimo metinėms. Pateikiamas tekstas vokiečių kalba, o po to jo vertimas į lietuvių kalbą. Aukštojo mokslo raida kaip universitetinio išsilavinimo pradų suteikimo sistema aptariama nuo antikinių laikų, pereinant į Viduramžius, kada intelektualinio gyvenimo centrais tapo vienuolynai, vyskupų mokyklos ir karaliaus dvarai, o po to atsirado ir pirmieji universitetai atgimstančiuose miestuose Italijoje, Prancūzijoje ir Anglijoje. Aptariamas universitetų atsiradimas vokiečių kalbinėje erdvėje. Į Vidurio ir Rytų Europą universitetai atėjo vėliau. Pirmasis čia iškilo Krokuvos universitetas, gavęs Jogailaičių vardą. Prasidėjus reformacijai, Krokuvos šlovė pasiekė zenitą, o intelektinis palikimas persikėlė į 1544 m. įkurtą reformacinį Karaliaučiaus universitetą. Jam atsvara tapo 1579 m. įkurtas Vilniaus jėzuitų universitetas. 1632 m. Švedijos karalius Gustavas Adolfas atidarė Tartu (Dorpato) universitetą, taigi Vilnius atsidūrė tarp dviejų vokietakalbių protestantiškų aukštųjų mokyklų. Rusijoje Maskvos universitetas kaip pirmasis buvo įkurtas 1755 m. Praraja tarp mokslo Vakaruose ir Rytuose (Rusijoje) dėl skirtingų socialinių sąlygų išliko ir XIX a. Pabaigoje glaustai apžvelgiama vokiečių universitetų raida XVII–XX a. pažymint dramatišką situaciją dėl nacionalsocialistų ir komunistų valdymo. 1945 m. žlugus nacionalsocializmui, o 1990 m. – komunizmui, susidarė kaip niekada palankios išorinės sąlygos klestėti mokslui.Reikšminiai žodžiai: Akademija; Akademijos; Antikos kultūra; Europa, universitetai, ištakos, raida; Europos kultūra; Filosofija; Istorija; Mokslo istorija; Universitetai; Universitetas; Švietimas; Academe; Academy; Ancient culture; Education; Europe, Universities, Origins, Evolution; Europien culture; History; History of science; Philosophy; University.

ISBN:
9986198356
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/56453
Updated:
2020-05-05 08:42:06
Metrics:
Views: 11
Export: