Vaikystėje patirtų drausminimo būdų kritinė refleksija

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Vaikystėje patirtų drausminimo būdų kritinė refleksija
Alternative Title:
Critical reflection of disciplinary punishments experienced in childhood
In the Journal:
Socialinis ugdymas [Social Education]. 2013, Nr. 3 (35), p. 137-143
Summary / Abstract:

LTRemiantis grupinių (focus) diskusijų kokybinio tyrimo duomenimis, aptariami vaikystėje patirti drausminimo būdai. Dažniausiai patirtos bausmės buvo neadekvačios prasižengimui, išgyventos kaip neteisybė, pyktis, baimė ir nusivylimas. Kognityviniu požiūriu bausmė, suvokiama kaip tėvų emocijų išraiška, nemoko pozityvaus elgesio. Pastebėta, kad kai kurie asmenys išgyvena pyktį savo tėvams, dėl to sutrinka bendravimas su tėvais. Straipsnyje atkreipiamas dėmesys į tai, kad tyrimo dalyviai dėl lojalumo konflikto su savo tėvais linkę tokius pat drausminimo metodus taikyti ir savo vaikams. Straipsnyje pateikiamos įžvalgos, kaip panaudoti išgyventos patirties kritinę refleksiją tėvų mokymo grupėse. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Ambivalentiški jausmai; Drausminimas; Lojalumo konfliktas; Tėvystė; Ambivalence feelings; Conflict of loyalty; Disciplinary punishment; Parenthood.

ENOn the basis of the data of qualitative research of group (focus) discussions, the punishments experienced in childhood are discussed. The most frequently experienced punishments were inadequate to delinquencies and perceived as injustice and with anger, fear and disappointment. Children understand punishments as parent’s emotional and behavioural blow-ups. They do not teach children positive behaviour. As a result of such experiences, some of the Focus group members have had difficulties and conflict communication with their parents. It is obvious that people tend to apply the same punishments to their children as they experienced in their childhood. [From the publication]

ISSN:
1392-9569; 2351-6011
Related Publications:
Sisteminė pozityvios tėvystės raiškos ir ugdymo perspektyva / Teresė Nijolė Liobikienė. Socialinis darbas. Patirtis ir metodai 2009, [Nr.] 4, p. 107-123.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/54046
Updated:
2020-07-28 20:26:14
Metrics:
Views: 17    Downloads: 5
Export: