Katarzyna Błachowska. Wiele historii jednego państwa : recenzija

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Recenzija / Book review
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Katarzyna Błachowska. Wiele historii jednego państwa: recenzija
In the Journal:
Lietuvos istorijos metraštis [Yearbook of Lithuanian History]. 2013, 2012/2, p. 153-166
Recenzuojama knyga: Wiele historii jednego państwa: obraz dziejów Wielkiego Księstwa Litewskiego do 1569 roku w ujęciu historyków polskich, rosyjskiech, ukraińskich, litewskich i białoruskich w XIX wieku. Wars 410 p
Summary / Abstract:

LTRecenzijoje apžvelgiama Katarzynos Błachowskos knyga „Wiele historii jednego państwa: obraz dziejów Wielkiego Księstwa Litewskiego do 1569 roku w ujęciu historyków polskich, rosyjskiech, ukraińskich, litewskich i białoruskich w XIX wieku“ (Varšuva, 2009 m.). Monografijos objektas – XIX a. istorikai ir jų veikaluose išgryninta kultūrinė atmintis apie LDK istoriją. Knygą sudaro dvi dalys; pirmoje apžvelgiamos lenkų, rusų ir lietuvių istoriografijos pirmoje XIX a. pusėje, o antroje pristatomos oficialioji ir neoficialioji rusų, lenkų, baltarusių ir ukrainiečių istoriografijos. Daugiausiai dėmesio skiriama lenkų ir rusų istoriografijoms. Dalis apie Vilniaus Universitete užgimusias istoriografines tradicijas – silpna, su faktinėmis klaidomis. Nepaisant to, padarytos išvados – tvirtos ir pagrįstos; svarbiausia jų – kad nors visi tuo metu rašę istorikai rėmėsi tais pačiais šaltiniais, jų pateiktos interpretacijos akivaizdžiai skyrėsi. Pagiriamas ir autorės mėginimas rusų istorikų darbus vertinti besiformuojančios tuomečio Rusijos elito nacionalinės ir valstybinės savimonės kontekste. Didžiausiu trūkumu įvardinamas neatidus žvilgsnis į asmenines istorikų biografijas. Taip pat per mažai dėmesio skiriama baltarusiškai istoriografijai – ją atstovauja tik vienas istorikas; aptariama tik viena ukrainiečių istoriografijos šaka. Iš esmės lietuvių istorikams priskiriamas tik T. Narbutas. Dėl to kenčia knygos struktūra. Nepaisant trūkumų, knyga išsiskiria turtinga šaltinių ir literatūros baze ir puikiai atskleidžia istoriko profesijos ištakas, svarbą ir atsakomybę.Reikšminiai žodžiai: Istoriografija; Istorizmas, XIX a., LDK, kultūrinė atmintis; Katarzyna Blachowska; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); 19 amžius; Historicism, 19 Century, Grand Duchy of Lithuania, Cultural Memory; Historiography; Katarzyna Blachowska; 19th century; The Grand Duchy of Lithuania.

ISSN:
0202-3342; 2538-6549
Related Publications:
[Manifestuojanti Klėja : istorikai ir istorika Lietuvoje 1883-1940 metais] : recenzija / Reda Griškaitė. Archivum Lithuanicum. 2019, t. 21, p. 311-330.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/53549
Updated:
2022-01-17 13:43:17
Metrics:
Views: 14    Downloads: 1
Export: