Vydūnas und die deutsche Kultur

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Vokiečių kalba / German
Title:
Vydūnas und die deutsche Kultur
In the Book:
Vydūnas und deutsche Kultur / sudarytojai Vacys Bagdonavičius, Aušra Martišiūtė-Linartienė. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2013. P. 198-234
Keywords:
LT
Alfredas Brustas; Kristijonas Donelaitis; Vydūnas (Wilhelm Storost; Vilhelmas Storostas, Storosta); Proza / Prose.
Summary / Abstract:

LTDarbe siekiama atskleisti Vydūno ryšius su rašytojais Alfredu Brustu ir Johanessu Bobrowskiu. Pateikiama A. Brusto biografija, jo pažintis su Vydūnu. Atskleidžiama, kad Vydūną ir A. Brustą vienijo Prūsijos kultūros ir kalbos garbinimas. Nagrinėjamas A. Brusto kūrybos ryšys su J.G. Herderio idėjomis, pabrėžiant, kad kosmologinė žmogaus ir pasaulio koncepcija labiausiai išryškėja jo romane „Prarasta žemė“. Akcentuojama, kad šis romanas gali būti vertinamas ir kaip filosofinės koncepcijos išsklaida: jame susiduria tautų ir konkrečių individų likimai, aprašomi senųjų kultūrų reliktai, susipina įvairios religijos: pagonių, įvairių protestantų atmainų, katalikų ir stačiatikių, judaizmo. Konstatuojama, kad A. Brusto kūryba turėjo didelės įtakos J. Bobrowskiui. Aprašoma J. Bobrowskio biografija ir kūrybinis kelias, bandant ieškoti atsakymo į klausimą, kodėl J. Bobrowskis tiek daug dėmesio skyrė lietuvių menui ir literatūrai – Žemaitei, M.K. Čiurlioniui, Vydūnui ir ypač K. Donelaičiui. Konstatuojama, kad kurdamas polifoninės struktūros literatūrinius kūrinius, J. Bobrowskis siekė tarsi peržengti etninės ir nacionalinės žmonių priklausomybės ribas, ieškant bendrabūvio galimybės ir sąlyčio taškų, siekiant pripažinti Kito kitoniškumą. Nagrinėjant K. Donelaičio ir Vydūno recepciją J. Bobrowskio kūryboje, konstatuojama, kad Vydūnas vaizduojamas kaip autentiška laikmečio lietuvių kultūros figūra. Reziumuojama, kad Vydūnas, A. Brustas ir J. Bobrowskis tiesė tiltus tarp lietuvių ir vokiečių kultūrų, plėtodami humanistinės kultūros tradiciją.Reikšminiai žodžiai: A. Brust; Alfredas Brustas; Eilėraštis; Grožinė kūryba; J. Bobrowski; Johannesas Bobrovskis; Kristijonas Donelaitis; Prūsijos Lietuva; Romanas; Vilhelmas Storosta Vydūnas; Vokiečių kultūra; Vydūnas (Wilhelm Storost; Vilhelmas Storostas, Storosta); A. Brust; Alfred Brust; Fiction; German culture; J. Bobrowski; Johannes Bobrowski; Kristijonas Donelaitis; Novel; Poem; Prussian Lithuania; Vydūnas; Wilhelm Strost Vydunas.

Related Publications:
Ein Paar Paraphrasen zu Johannes Bobrowski in Litauen / Regina Sinkevičienė. Unverschmerzt : Johannes Bobrowski - Leben und werk / Dietmar Albrecht, Andreas Degen, Helmut Peitsch, Klaus Volker (Hg.). München: Meidenbauer, 2004. P. 399-411.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/51869
Updated:
2022-10-30 17:15:40
Metrics:
Views: 14
Export: