З гicторыі канцылярыі гарадзенскага магістрата XVI-XVIII ст.

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Baltarusių kalba / Belarusian
Title:
З гicторыі канцылярыі гарадзенскага магістрата XVI-XVIII ст
In the Journal:
Герольд Litherland. 2004, 3-4, p. 103-109
Keywords:
LT
18 amžius; 17 amžius; 16 amžius; 15 amžius; Baltarusija (Belarus); Lietuva (Lithuania); Miestai ir miesteliai / Cities and towns.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje pateikiama Gardino miesto magistrato kanceliarijos istorija XVI-XVIII a. Nemažai Lietuvos Didžiosios Kunigaikštytės (LDK) stambesnių miestų savivaldos teises gavo XV ir XVI a. sandūroje. Apie Gardino magistrato kanceliarijos produkciją sunku spręsti nes seniausios miesto knygos pražuvo per maskvėnų antpuolį XVII a. vidurio kare. Apie tai išlikusi iškalbinga žinutė, kuri tekste pacituota. Atskiri ankstesni išrašai iš magistrato knygų išliko Gardino, Vilniaus ir Peterburgo archyvų ir bibliotekų saugyklose. Tokios informacijos pasitaiko Lietuvos Metrikoje, inventoriuose ir Gardino pavieto bajoriškų teismų knygose. Autorius teigia, kad magistrato kanceliarija pradėjo formuotis iš karto po to kai Gardinas gavo pilną savivaldą (1496). Ji galėjo dirbti tuo metu pastatytoje miesto rotušėje. Pirmieji kanceliarijos darbuotojai minimi XVI a. pradžioje (1509). Išlikusi karalienės Bonos privilegija mini 1541 m. jau egzistavusias miesto knygas, tačiau išlikusių žinių skurdumas neleidžia nustatyti, kiek ir kokių knygų buvo magistrato kanceliarijoje. Straipsnyje pateikiamos susistemintos žinios apie visą Rotušėje saugotą dokumentaciją: valdovų ir kitų valdžios organų išduotus raštus, juridinių ir privačių asmenų įrašus. Teigiama, kad knygos iš pradžių buvo lotyniškos ir lenkiškos, po to atsirado ir baltarusiškų bei vokiškų dokumentų. Apibendrinant visus pateiktus duomenis sakoma, kad miesto valdžios organų dokumentaciją dažnai niokojo karai ir gaisrai, todėl platesni apibendrinimai šia tema neįmanomi.Reikšminiai žodžiai: Gardinas, magistratas; Kanceliarija; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Miestai; Raštininkai; Chancellery; Chancery; Cities; Hrodno; Magistrate; Scribes; The Grand Duchy of Lithuania.

Related Publications:
Lietuvos Metrika. Knyga 8 (1499–1514); Užrašymų knyga 8 / Lietuvos istorijos institutas; [parengė Algirdas Baliulis, Romualdas Firkovičius, Darius Antanavičius]. Vilnius : Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 1995. 709 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/50669
Updated:
2022-01-10 14:47:18
Metrics:
Views: 19
Export: