Science and technology based company, its features and relations to environment

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Science and technology based company, its features and relations to environment
In the Journal:
Ekonomika ir vadyba [Economics and management]. 2013, Vol. 18, no. 2, p. 209-217
Keywords:
LT
Inovacijos / Innovations; Technologijos / Technologies.
Summary / Abstract:

LTRemiantis skirtingais autoriais galima teigti, kad mokslo ir technologijų kompanijos gali būti laikomos esmine grandimi transformuojant investicijas į mokslą ir vystymą į ekonominę vertę. Pagrindinis šio straipsnio tikslas yra apžvelgti akademinę literatūrą apie mokslu ir technologijomis grįstą kompanijos vertinimą, jos bruožus ir pasiūlyti ekonominių/finansinių koeficientų identifikavimą, analizę ir įvertinimą. Trumpai apžvelgus Lietuvos mokslo ir technologijų kompanijas buvo nustatyta, kad tokių kompanijų svarba auga. Susiduriama su problema, kaip nustatyti ir įvertinti mokslo ir technologijų kompaniją, todėl buvo atlikta mokslo, technologijų ir inovacijų sistemos apžvalga, buvo išanalizuota akademinė literatūra ir nustatyti tokios kompanijos požymiai. Remiantis teorine analize, mokslo ir technologijų kompanijos požymiai ir svarbiausi konceptualūs konstruktai yra mokslu grįsta kooperacija ir absorbuojamasis pajėgumas. Straipsnyje apibrėžti struktūriniai, išoriniai ir vidiniai faktoriai, kurie veikia tendenciją bendradarbiauti. Toliau apžvelgiama mokslo tyrimų ir plėtros poveikis. Tačiau šie teiginiai grindžiami konceptualiais modeliais, o realybėje bus susidurta su skirtingais rezultatais, todėl reikia nuolat atnaujinti žiniomis grįstą mokslo analizę, metodus ir rodiklius. Galima teigti, kad visi šie veiksniai įtakoja ne tik kompanijas, bet ir visą aplinką. Straipsnyje taip pat apibrėžti mokslu ir technologijomis grįstą kompaniją identifikuojantys ir ekonominio/finansinio vertinimo koeficientai.Reikšminiai žodžiai: Mokslas ir technologijos; Bendradarbiavimo veiksniai; Inovacijos; Tyrimai ir plėtra; Finansų vertinimo rodikliai; Science and technology; Determinants of cooperation; Innovation; Research and development; Economic/financial assessment ratios.

ENAccording to different authors, science and technology based companies could be considered as a crucial chain in transforming research and development investments into economic value. This could impact company’s business performance and at the same time the development of country’s economy. Moreover, according to today’s empirical research, extremely fast innovation and technology development all over the world has a different effect on separate industries. There is a lot of academic literature where science and technology based company environment assessment issues are described, however, there is a lack of assessment methods and/or ratios/indicators, which show how the company is science, innovation and technology based and even how to identify such kind of company. This article is divided into structural parts, reflecting: R&D environment analysis based on the case of Lithuania; academic literature overview regarding science and technology based company’s environment analysis; definition of S&T based company economic/financial assessment ratios. After the analysis, a list of ratios/indicators were presented, which empower to identify and/or asses such kind of company. Data availability was the core factor in these indicators creation processes. Research methods used are based on systematic literature analysis, mathematical statistics methods, logical comparative and generalization analysis. [From the publication]

DOI:
10.5755/j01.em.18.2.4039
ISSN:
1822-6515
Related Publications:
The Features of science and technology knowledge based entrepreneurship in Lithuania / Monika Kriaučionienė. Socialiniai mokslai. 2009, Nr. 1 (63), p. 28-38.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/50619
Updated:
2022-12-05 10:02:23
Metrics:
Views: 18    Downloads: 4
Export: