LTStraipsnio tikslas – aprašyti pagrindinius Vilniaus krašto ir Silezijos gyventojų kulinarinės tapatybės, kuri yra jų kultūrinio savitumo dalis, komponentus. Virtuvė ir stalas atspindi skirtumus tarp žmonių bendruomenių ir leidžia pastebėti jų ypatumus socialiniu, psichologiniu bei ekonominiu skerspjūviu, žvelgiant ir diachroniškai, ir sinchroniškai. Kulinarinės tapatybės savivokoje itin svarbi namų ir šeimos samprata, kaip pilnatvės, vienybės ir integracijos troškimo išraiška. Tas troškimas aiškiai juntamas Barbaros Holub surinktuose (1992 m.) lenkų pasisakymuose: valgymo tema jiems sukelia prisiminimus apie vaikystę, jaunystę ir vietas, kurias teko apleisti.
ENMain purpose of this article is to describe basic components of culinary tradition which contribute to a cultural identity of the inhabitants of Vilna region and of Silesia. Kitchen and table determine the differentiation of ethnic communities as well as their social, psychological an economical dimension both in the history and today. The prominent role in understanding of the process of culinary identity play the notions of home and the family as a sign of a longing for unity, integration and fulfillment. They are clearly seen in the statements expressed by the Polish and gathered by Holub (1992) for whom food is inextricably connected with their childhood, youth and places they had to leave.