Eduardo Andrė kūrybos paveldas Vilniaus miesto plėtros kontekste

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Eduardo Andrė kūrybos paveldas Vilniaus miesto plėtros kontekste
Alternative Title:
Heritage created by Edouard André in the context of urban development of Vilnius city
In the Journal:
Urbanistika ir architektūra. 2006, t. 30, Nr. 1, p. 38-46
Keywords:
LT
19 amžius; Eduardas Andrė; Eduardas Fransua Andre (Édouard Fran?ois André); Lentvaris; Trakų Vokė; Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Kultūros paveldas / Cultural heritage; Parkai / Parks.
Summary / Abstract:

LTPrie Vilniaus turime tris tarptautinės reikšmės kraštovaizdžio architektūros paveldo, želdynų meno ir botanikos objektus, žymaus prancūzų kraštovaizdžio architekto Eduardo Andrė (1840-1911) su sūnumi Renė Andrė (1867-1942) XIX a. pab. sukurtus parkus grafų Tiškevičių dvaruose - Lentvario, Trakų Vokės ir Užutrakio. Visi jie, nepaisant skirtingo likimo ir skirtingos priežiūros, išsaugojo žymaus parkų kūrėjo dvasią, kompozicijos principus, meninius akcentus ir netgi detales. Tai nuostabus kultūros paveldas ir ekonominis išteklius. Augdamas Vilnius priartėjo prie šių parkų vėrinio. Trakų Vokės dvaro sodybos ansamblis jau yra Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje (Panerių seniūnija). Sprendžiamas Lentvario įtraukimo į Vilniaus miesto ribas klausimas. Užutrakio dvaro sodybos ansamblis, kaip Trakų istorinio nacionalinio parko dalis, vis dažniau lankomas vilniečių ir Vilniaus svečių. Visi šie parkai, o tiksliau, trys buvusios Tiškevičių dvarų sodybos su parkais, patenka į Vilniaus miesto išorinės struktūros - žaliojo žiedo zoną. Kaip ir daugelio senųjų parkų, išryškėjo šių parkų švietimo ir mokslo, poilsio ir ekologinės funkcijos. Tačiau ar Vilniaus miestas yra pasirengęs, kad šios funkcijos būtų įgyvendintos? Ar patys parkai yra parengti lankytojų srautui? Kaip jie pritaikomi miesto socialiniams ir kultūriniams poreikiams? Bene 30 metų stebėjimų, parkų inventorizacijų (nuo 1957 m.) medžiaga, E. Andrė kūrybos nagrinėjimas ir parkų meno istorinė retrospektyva, kraštovaizdžio architektūros tyrimo metodai leidžia formuoti kai kurias išvadas ir teikti siūlymus dėl šių parkų naudojimo ir tvarkymo. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: E. Andrė; Eduardas Andrė; Lentvaris; Lentvaris, Trakų Vokė; Parkai; Parkai; Trakų Vokė; Užutrakis; Užutrakis želdynų tvarkymas; Želdynų tvarkymas; Creative principles of; Creative principles of parks; Edouard Andrė; Green area management; Lentvaris; Lithuania; Park; Parks; Trakų Vokė; Užutrakis.

ENCultural and natural heritage in the vicinity of Vilnius, 3 parks at Lentvaris, Trakų Vokė and Užutrakis created by French landscape architects Edouard André and René André in 1898-1900 is very important for Vilnius city development. [From the publication]

ISSN:
1392-1630
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/49581
Updated:
2021-03-04 09:26:23
Metrics:
Views: 24    Downloads: 7
Export: