Teismo ekspertų ir specialistų rengimas Lietuvoje : privalumai ir problemos

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Teismo ekspertų ir specialistų rengimas Lietuvoje: privalumai ir problemos
Alternative Title:
Education and training of forensic experts in Lithuania: benefits and problems
Keywords:
LT
Kriminalistika. Kriminologija / Criminology; Teismai. Teismų praktika / Courts. Case-law.
Summary / Abstract:

LTŠiuolaikinis nusikalstamų veikų aiškinimas ir tyrimas nėra įmanomas be plataus specialiųjų žinių taikymo. Kalbant apie specialiąsias žinias kriminalistiniame diskurse į pirmą vietą dažniausiai keliami jų turinio ir ribų, taikomų metodų ir jų procesinio įtvirtinimo probleminiai klausimai. Ir tai yra dėsninga, nes čia moksle ir praktikoje dažniausiai atsiranda „įtampos laukai“. Bet pastaraisiais metais vis rimčiau kalbama apie šitas žinias taikantį subjektą. Tai yra susieta ne tik su atitinkamais baudžiamųjų įstatymų pokyčiais, taip pat ir „privačių“ ekspertų įtraukimu į baudžiamąjį ar civilinį procesus, bet ir dėl ENFSI inicijuotų ekspertinių laboratorijų akreditacijos bei tyrimo metodų validacijos. Tai reiškia, kad šioje triadoje (laboratorinė įranga, pripažintas metodas ir ekspertas) labai svarbią vietą užima specialiai parengtas specialistas, turintis atitinkamos bazinės srities bei kriminalistikos ir ekspertologijos mokslinių žinių ir praktinių įgūdžių. Su dideliu pagreičiu vykstantys pokyčiai moksle ir gyvenime bei tokioje jo sferoje, kaip nusikalstamumas, reikalauja ne tik nuolatinio šių proceso monitoringo ir analizės, bet ir atitinkamų įžvalgų rengiant specialistus. Nors Lietuvoje nemažai buvo rašyta apie specialiųjų žinių ir ekspertinių įstaigų funkcionavimo probleminius klausimus, bet kompleksiniams ekspertų ir specialistų rengimo klausimams sparčiai besikeičiančioje realybėje nebuvo skiriamas deramas dėmesys.Mūsų manymu, atėjo laikas rimtai analizei šioje srityje, turint tikslą ne tik įvertinti esamą situaciją, bet ir numatyti atitinkamas ekspertų ir specialistų rengimo gaires. Būtina parengti ekspertų ir specialistų rengimo Lietuvoje kompleksinę koncepciją ir jos pagrindu sukurti optimalų, paremtą ilgalaikiais poreikiais ir Lietuvos galimybėmis jų ruošimo modelį. Vienu iš šitos problemos analizės elementų yra atlikta Lietuvos teismo ekspertizės centro ekspertų ir Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro specialistų pilotinė apklausa. Šio fragmentinio tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti ekspertų ir specialistų subjektyvią nuomone apie jų rengimo Lietuvoje privalumus, problemas ir perspektyvas. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Ekspertų rengimas; Kriminalistika; Specialiosios žinios; Specialistas; Teismo ekspertas; Education and training; Forensic expert; Special knowledge; Specialist.

ENModern investigation of crimes is impossible without usage of special knowledge. Therefore scientifically are reviewed content and limits of special knowledge, questions of methods used and their evaluation. But nowadays more and more attention is paid to the subject applying special knowledge - specialist or forensic expert. Such situation is related to the occurrence of private experts, changes in criminal procedure regulations, international regulations regarding accreditation of forensic laboratories. Therefore under these circumstances more important became subject, applying basic knowledge of discipline of science as well as criminalistics and expertology. Such situation leads to the necessity more deeply examine and analyze content of knowledge used by forensic experts, particularities of their training. Therefore in our opinion it is necessary to evaluate situation in Lithuania regarding of preparation and training of forensic experts and to create complex conception and model of their education. For this purpose pilot questioning of one of the group of subjects – forensic experts and specialists was performed. The article presents the results and conclusion of this questioning. [From the publication]

ISBN:
9789986555391
Subject:
Related Publications:
Lietuvos kriminalistų draugijos kongresų apžvalga - akademinė didaktika / Henryk Malewski, Vidmantas Egidijus Kurapka, Ilona Tamelė. Zborník príspevkov : 17. medzinárodný kongres kriminalistika a forenzné vedy: veda, vzdelávanie, prax, 16. - 17. September 2021, Bratislava, Slovenská Republika / Štefan Zachar, Jozef Meteńko, Miriam Meteńková (eds.). Bratislava : Akadémia Policajného zboru v Bratislave, 2021. P. 199-221.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/49504
Updated:
2018-06-25 23:58:23
Metrics:
Views: 17
Export: