Žmogaus teisių ir laisvių koncepcija 1922 m. Lietuvos valstybės Konstitucijoje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Žmogaus teisių ir laisvių koncepcija 1922 m. Lietuvos valstybės Konstitucijoje
In the Book:
Mūsų konstitucionalizmo raida / sudarytojas Andrius Vaišnys. Vilnius: Valstybės žinios, 2003. P. 124-133
Keywords:
LT
20 amžius; 20 amžius. 1918-1940; Konstitucinė teisė. Konstitucija / Constitutional law. Constitution; Politinės teisės / Political rights; Teisės istorija / History of law; Žmogaus teisės / Human rights.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje aptariama žmogaus teisių ir laisvių koncepcija 1922 m. LR Konstitucijoje. Pirmosios laikinos Lietuvos konstitucijos reglamentavo tik kai kurias žmogaus, piliečio teises, nesukurdamos išsamesnio šių teisių katalogo, o ir pačios teisės buvo dėstomos konstitucijų baigiamosiose V ar VI dalyse. Tai galėtų būti aiškinama konstitucijų laikinu pobūdžiu ir nepakankamai išsamiu konstituciniu reguliavimu, konstitucinio reglamentavimo tradicijų trūkumu. 1922 metų Konstitucija ryškiai skiriasi nuo laikinųjų ne tik valstybės sąrangos klausimų sprendimu, teisinio reguliavimo platumu, bet ir teisinio reglamentavimo brandumu. Ši Konstitucija buvo paremta Vakaruose tuo metu ypač populiariomis liberalios filosofijos nuostatomis. Konstitucija deklaravo pagrindines pilietines ir politines teises, skyrė dėmesio socialinėms teisėms. Žmogaus teisėms yra skirtas specialus 2 skyrius. Ne visose naujosiose to meto Europos valstybių konstitucijose žmogaus teisėms buvo skirti pirmieji skyriai. Piliečių teisės 1922 m. Konstitucijoje apėmė ne tik piliečius, bet visus Lietuvos gyventojus ir fizinius subjektus. Dalis žmogaus teisių – rinkimų teisė bei galimybės riboti teises – buvo išdėstyta 3 skyriuje. Rinkimų į savivaldos organus principai formuluojami 6 skyriuje. Tautinių mažumų teisės išskirtos į 7 skyrių, o socialinės, kultūrinės teisės — į 9, 11, 12 skyrius. Toks teisių išsklaidymas į skirtingus skyrius atitinka tuo metu vyravusį požiūrį į žmogaus teises, jų klasifikavimą. Socialinės kultūrinės teisės dar nebuvo tolygios politinėms pilietinėms ir ne visais atvejais suprantamos kaip pagrindinės žmogaus teisės. 1922 m. Konstitucija galiojo iki 1938 m.Reikšminiai žodžiai: 1922 m. Lietuvos Konstitucija; 1922 m. Lietuvos Respublikos konstitucija; Demokratija; Lietuvos konstitucija 1922 m.; Žmogaus teisės; Žmogaus teisės ir laisvės; 1922 Constitution of Lithuania; Constitution of the Republic of Lithuania of 1922; Democracy; Human rights; Human rights and liberties; Lithuanian constitution of 1922.

ISBN:
9986181100
Related Publications:
Valdžių padalijimo principas pirmosios bangos konstitucijose ir XVI–XVIII a. Lietuvos konstituciniuose aktuose / Lina Griškevič. Konstitucionalizmo idėja, bendroji Europos teisė ir Lietuvos konstitucinė tradicija / sudarytojai Jevgenij Machovenko, Indrė Isokaitė. Vilnius: Vilniaus universitetas, 2016. P. 251-289.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/48725
Updated:
2017-07-23 19:17:51
Metrics:
Views: 70
Export: