Europos identitetas globalizacijos kontekste ir lietuviškos tapatybės raidos problema

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Europos identitetas globalizacijos kontekste ir lietuviškos tapatybės raidos problema
Alternative Title:
European identity in the context of globalization and the problem of development of Lithuanian identity
In the Journal:
Kultūros barai. 2002, Nr. 4, p. 7-9
Keywords:
LT
20 amžius; Istorija (mokslas) / History science; Krikščionybė. Teologija / Christianity. Theology; Kultūrinis identitetas / Cultural identitity; Valstybė / State.
Summary / Abstract:

LTNors kalbų apie globalizaciją šiandien nestinga, vis dėlto reikia išsiaiškinti kelis dalykus. Pirma, globalizacija - faktas ar mitas? Atsakymas ne taip jau ir aiškus, kaip matysime vėliau, net ir neva akivaizdžiausi globalizacijos požymiai ne tokie jau ir akivaizdūs. Galbūt žodis globalizacija čia visai ir netinka. Gal ji tik regioninis reiškinys, gal ja vadinamas tik pastebimas techninių inovacijų, idėjų, kultūrinių elementų mišinys. Bet ir mišinys- keblus: vienaip globalizuotas yra Niujorko, kitaip Jeruzalės, dar kitaip — Johanesburgo gyventojas. Jei jau kalbame apie Europą, tai reikia žinoti, kokia gi mūsų kontinento vieta globalizacijos procese. Tad antra, kas gi ta Europa - globalizacijos iniciatorė, dalininkė ar auka? Čia, kaip aiškės vėliau, yra nemaža disproporcija tarp noro, sugebėjimo ir realybės. Trečia, globalizacija Lietuvai - šansas ar katastrofa? Kai kuriems lietuviams, ypač abejojantiems Europos integracija ir globalizacija, tai labai skaudus klausimas, nors, kita vertus, tų pačių abejojančių nuomone, klausimas vargu ar svarstytinas, nes nuo Lietuvos neva mažai kas ir bepriklauso. Taigi pradėkime. Visų pirma kokia globalizacija ar kokios globalizacijos yra mūsų diskusijos objektas? Literatūra pateikia apie dešimtį įvairių skirtingų globalizacijos atmainų. Savo straipsnyje bandau imti vieną iš paprasčiausių modelių - skiriu tris globalizacijos kategorijas. Tarkime, kad globalizacija gali būti: technologinė-ekonominė, kultūrinė-religinė, politinė-etinė. Jeigu tam pritariame, tai dabar galime pabandyti pažiūrėti, ką kiekviena iš jų reiškia visai Europai ir... Lietuvai. [Iš straipsnio, p. 7]Reikšminiai žodžiai: Europa; Europos identitetas; Europos integracija; Globalizacija; Krikščionybė; Lietuviškos tapatybės raida; Tauta; Tautinė tapatybė; Tautinė valstybė; Christianity; Europe; European identity; European integration; Globalization; Nation; National identity; National state; The development of Lithuanian identity.

ENEuropean integration theoretically can create a certain Euro identity and Euro patriotism and globalization can stimulate it. European identity is conditioned not only by integration and globalization. It also contains historical, cultural, religious, geographic factors. They have their own specificity in each country, but they have what we can call European idea and identity. So what is in front of such national states as Lithuania? ... By insisting that national state can become outlived I touch the secret feelings of many people. Without this idea ten or more European nation would have never been able to create their own states or even would have disappeared an ethnic groups. But they continue to exist on their existence is acknowledged as European value. It means that the process of integration must be negotiated with existence and eventual survival of national states (page 7). [Text from author]

ISSN:
0134-3106
Related Publications:
Tautinis ir europinis tapatumas: suderinamumas ir raiška / Asta Ranonytė. Filosofija. Sociologija. 2004, Nr. 4, p. 1-9.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/48604
Updated:
2019-11-29 14:31:40
Metrics:
Views: 48    Downloads: 17
Export: