Kas iš tikrųjų buvo ir ką nuveikė rašytojas K. Vinva

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Kas iš tikrųjų buvo ir ką nuveikė rašytojas K. Vinva
Alternative Title:
Who in fact writer K. Vinva was and what did he achieve
In the Journal:
Kultūros barai. 2001, Nr. 8/9, p. 89-92
Keywords:
LT
K. Vinva; K. Vinva (Vincas Kvieska); Vincas Kvieska; Ukmergė; Lietuva (Lithuania); Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Proza / Prose; Literatūros teorija ir kritika / Literary science and criticism.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje pristatomas Vincas Kvieska (1889-1958), jo asmenybė ir literatūrinis palikimas. V. Kvieska buvo įvairialypė asmenybė: politikas, eseistas, rašytojas, kooperacijos judėjimo dalyvis, taip pat mokytojavo Lietuvių mokytojų profesinės sąjungos gimnazijoje. V. Kvieska buvo vienas aktyviausių Valstiečių Liaudininkų partijos veikėjų, kaip jos atstovas išrinktas į visus Seimus ir Ukmergės apskrities tarybą. Kaip politikas V. Kvieska pasižymėjo ugningomis kalbomis ir straipsniais, tačiau neretai politinę kompetenciją ir argumentus nusverdavo jo politinis angažavimasis. 1926 m. sudarant Ministrų kabinetą, numatyta V. Kvieską skirti Švietimo ministru. V. Kvieska turėjo savitą Konstitucijos idėją – pasauliečių susivienijimo prieš bažnyčios veikėjus. Jos teoriniu pagrindu laikytas ekonominis liberalizmas. Todėl V. Kvieska pabrėžė privačios nuosavybės reikšmę, kuri geriausiai apsaugo žmonių laisves, demokratiją ir parlamentarizmą. Dėl šių idėjų V. Kvieska buvo pašalintas iš partijos, o 1926 m. pakeitė profesiją į bankininko – tapo Kooperacijos banko valdybos pirmininku. Taip pat V. Kvieska prisidėjo prie Lietuviškosios enciklopedijos leidimo – buvo jos I-V tomų vyr. redakcijos nariu. Literatūrinius kūrinius – romanus ir komedijas – V. Kvieska pasirašinėjo K. Vinvos slapyvardžiu. Pagal jo parašytą komediją „Geras biznis“ režisierius Borisas Dauguvietis Valstybės teatre 1939 m. buvo pastatęs spektaklį, tačiau literatūrinė V. Kvieskos veikla sovietmečiu vertinta neigiamai, veikiausiai dėl jo biografijos.Reikšminiai žodžiai: Biografija; Demokratija; K. Vinva; K. Vinva (Vincas Kvieska); Katalikybė; Komedijos; Kūryba; Literatūra; Literatūros istorija; Publicistika; Recepcija; Romanai; Slapyvardis; Tarpukario laikotarpis; Vincas Kvieska; Biography; Catholicism; Comedies; Democracy; K. Vinva; K. Vinva (Vincas Kvieska); Literary history; Lithuanian literature; Novels; Pseudonym; Publicistic; Reception; The inter-war period; Vincas Kvieska.

ISSN:
0134-3106
Related Publications:
Liberalizmo raida Lietuvoje: XIX a. pab. - 1940 m / Vincentas Lukoševičius. Vilnius : Valstybinis leidybos centras, 1995. 484 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/48075
Updated:
2019-02-10 22:22:35
Metrics:
Views: 17    Downloads: 1
Export: