Thomsono "The seasons" ir Donelaičio "Metai"

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Thomsono "The seasons" ir Donelaičio "Metai"
Keywords:
LT
Jamesas Thomsonas; Kristijonas Donelaitis; Anglų kalba / English language; Mitai. Legendos. Padavimai / Myths. Legends. Stories.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje lyginami škotų rašytojas ir poetas Jamesas Thomsonas (James Thomson), parašęs „Žiemą“, „Vasarą“, „Pavasarį“ ir „Rudenį“, kurie 1730 metais buvo išleisti atskiru rinkiniu „Metų laikai“ (The Seasons), ir Kristijonas Donelaitis, kurio „Metai“ nebuvo išspausdinti autoriui gyvam esant, tačiau kai kurios poemos dalys autoriaus buvo panaudotos, kaip tuomet buvo įprasta, pamoksluose. Straipsnyje analizuojamas laikmečio nulemtas ideologinis autorių pradas. Poemose pastebimos temų, motyvų, idėjų ir gamtos aprašymo paralelės, tačiau skirtingi autorių kraštai ir luomai suponuoja skirtingą kūrybinės medžiagos apipavidalinimą. Thomsonas buvo enciklopedistas ir jo plačios žinios buvo harmoningai įkomponuotos poemoje. Donelaitis neturėjo pavyzdžių lietuvių literatūros ideologinėje ir stilistinėje plotmėje. Jeigu „Metų“ idėjos bei motyvai galėjo būti pasiskolinti iš užsienio šaltinių, poetinis žodynas, sintaksė, stilius ir kompozicija turėjo būti paties autoriaus. Abu poetai panašiai suvokia mokslo, moralės, filosofijos ir religijos santykį, tačiau Donelaitis daugiau dėmesio skiria moralei, kuri jam yra svarbiausias dalykas žmogaus gyvenime. Abu poetai buvo religingi žmonės, tačiau jų asmenybės ir socialinė aplinka buvo tokios skirtingos, kad Donelaitis išliko ypač konservatyvus, o Thomsonas pasidavė modernizmo dvelksmui. Straipsnyje siekiama atsakyti į klausimą, ar Donelaitis buvo paveiktas Thomsono. Anglų kalbos Donelaitis nemokėjo, nors ir galėjo būti susipažinęs su Thomsono poemos vokiškais vertimais. Thomsonas galėjo paveikti Donelaitį ne tiesioginiu būdu, o per kitus to laikmečio rašytojus, nes abu rašytojai skirtingai prieina prie vaizduojamų dalykų, nors ir naudoja tą pačią temą.Reikšminiai žodžiai: Autobiografija; Jamesas Thomsonas; Kristijonas Donelaitis; Pasakojamoji, aprašomoji, refleksinė poema; „Metai“; „The Seasons“; Autobiography; James Thomson; Kristijonas Donelaitis; Narative, describtive, reflexive poem; „Metai“; „The Seasons“.

ISBN:
9955445297
Related Publications:
Kristijonas Donelaitis (1714-1780) / Pranas Naujokaitis. Egzodo Donelaitis: lietuvių išeivių tekstai apie Kristijoną Donelaitį. Vilnius: Aidai, 2001. P. 219-259.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/45176
Updated:
2017-01-29 15:56:52
Metrics:
Views: 33
Export: