The Effect of public debt and other determinants on the economic growth of selected European countries

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
The Effect of public debt and other determinants on the economic growth of selected European countries
In the Journal:
Ekonomika ir vadyba [Economics and management]. 2012, Vol. 17, no. 3, p. 914-921
Keywords:
LT
Portugalija (Portugal); Švedija (Sweden); Vengrija (Hungary); Vokietija (Germany); Lietuva (Lithuania); Ekonomikos plėtra / Economic development; Ekonominė padėtis / Economic conditions; Valstybės finansai. Biudžetas / Public finance. Budget.
Summary / Abstract:

LTValstybės skola skirtingose šalyse skirtingai įtakoja bendrąjį vidaus produktą (BVP) ir ji pati yra skirtingų veiksnių rezultatas. Straipsnio tikslas yra nustatyti valstybės skolos įtaką ekonominiam augimui. Tyrimo rezultatai patvirtino hipotezę, kad valstybės skola gali smarkiai įtakoti BVP ir kai kuriais atvejais ši įtaka gali būti negatyvi. Tačiau tai priklauso nuo šalies. Švediją, Vokietiją, Vengriją ir Portugaliją valstybės skola veikia pozityviai ir rezultatai yra ženklūs. Atvirkščiai, Belgija ir Estija patyrė žymų negatyvų poveikį. Nepasitvirtino hipotezės, kad egzistuoja ryšys tarp skolos krizės ir skolos lygio ir valstybės skolos poveikio BVP. Kaip dauguma šalių, Portugalija patiria skolų krizę nuo 2008 m., ir ji nuo tada blogėjo. Bet tyrimo rezultatai rodo, kad BVP vis dar patiria teigiamą valstybės skolos poveikį, bent jau iki 2011 m. pabaigos. Tai galima paaiškinti vėluojančiu valstybės skolos poveikiu ekonomikai. Tyrimas rodo, kad privačios skolos ir privatūs kredito srautai teigiamai veikia kiekvienos šalies ekonomiką, tai leidžia daryti išvadą, kad privatus skolinimasis yra efektyvesnis nei viešasis. Kadangi privataus skolinimosi kaštai yra didesni, nei viešojo, tai veda prie paradoksalios išvados, kad lėšos, finansuojamos privačiai, yra išnaudojamos efektyviau. Ekonomikos atvirumas ir į šalį nukreiptos tiesioginės užsienio investicijos įvairiai veikia BVP. Be to, kaip ir tikėtasi, ekonominė krizė daugumą ekonomikų paveikė neigiamai.Reikšminiai žodžiai: Valstybės skola; Vyriausybės skolinimasis; Skolų krizė; Ekonomikos augimas; Ekonomikos nuosmukis; Public debt; Government borrowing; Debt crisis; Economic growth; Economic recession.

ENPublic debt has diverse effects on GDP varying from country to country and resulting from a number of different factors. This project is dedicated to research the effects of various macroeconomic indicators on GDP, with an emphasis on debt related predictors, using a multiple linear regression model. Findings of this research confirm the hypothesis that country determinants influence the efficiency of public borrowing and its effect on GDP. Surprisingly, no relation between debt crisis, level of government debt and its effect on GDP could be found. On the contrary, private borrowing showed a positive effect on the economy in every country where it resulted statistically significant. Interesting results were achieved concerning the openness of the economy and foreign direct investment. They were unequal, whereas initially supposed to be mostly positive. [From the publication]

ISSN:
1822-6515
Related Publications:
Valstybės skolos struktūra ir valstybės skolinimosi įtaka Lietuvos ekonomikai / Žaneta Karazijienė, Asta Sabonienė. Ekonomika ir vadyba. 2009, Nr. 14, p. 271-279.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/41880
Updated:
2018-12-17 13:19:38
Metrics:
Views: 45    Downloads: 28
Export: