Namai ir kelionė piršlybų bei šeimos dainose

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Namai ir kelionė piršlybų bei šeimos dainose
Alternative Title:
Ноmе and journey in matchmaking and family songs
In the Journal:
Keywords:
LT
Dainos / Songs; Šeima / Family; Tautosaka / Folklore.
Summary / Abstract:

LTDidžiulis mūsų dainuojamosios tautosakos masyvas, pasirodantis pavieniais „Lietuvių liaudies dainyno“ tomais, tampa geriau aprėpiamas, sustiprina įsitikinimą, jog tai nėra padrikų, nors ir gražių, iš senolių paveldėtų, tačiau mažai vienas su kitu susijusių kūrinių telkinys. Dabar geriau ir aiškiau matome, kas tarp jų bendro. Turint prieš akis tokį gausų palikimą vis labiau aiškėja, jog čia reikia ieškoti sistemos, numanyti, kas ir kodėl persmelkia šį palikimą. Norėdamas tai paaiškinti, autorius šiam rašiniui rinko dainas iš piršlybų ir šeimos žanrinių ciklų, ypač tas, kurios gerai išreiškia erdvės suvokimą, gali būti savotiški etalonai siekiant suprasti, kas yra namai, kelionė, kokios vertybės čia yra svarbiausios. Šiame rašinyje mėginama suprasti, kokiu būdu veikė kai kurie folkloriniai šeimos ir piršlybų dainų modeliai kaip poetiniai ar simboliniai papročių bei elgsenų reguliatoriai. Taip pat mėginta suvokti vyro ir moters suėjimą kaip naratyvą tam tikruose dainuojamosios tautosakos blokuose, kaip pasakojimą apie jų susitikimą simbolinėje, nekasdieniškoje, galima sakyti – fantastinėje erdvėje. O tai ir yra viena iš įsidėmėtinų mūsų liaudies dainų poetinių savybių. Taip buvo mėginama amžiną vyriškumo ir moteriškumo trauką atitolinti nuo kasdienybės, nes tai netrukus pavirsdavo nelengvu, alinančiu gyvenimu. Ši trauka dar neturėjo šiuolaikinio vardo – meilė, bet dainose ji reiškėsi kaip įspūdinga, stipri gamtos, vegetacinių ar net mitinių galių jėga.Reikšminiai žodžiai: Dainos; Kelionė; Tautosaka; Namai; Piršlybos; Šeima; Šeimos dainos; Family; Family songs; Home; Homes; Journey; Lithuanian folklore; Matchmaking; Songs; Travel.

ENHome and Journey in Matchmaking and Family Songs. Home, a farmstead which in songs are called as an estate, a manor-house, are realized as a center with a multi-functional role - sacral, cultural and economical. Smartness of a manor-house in songs is related with extraordinary properties of dwellers of that farmstead. The song "Oi, niekur nėra" ("Nowhere") fully reveals the closed space of residence as heterogeneous, discloses matriarchal relations. Garden, parterre, buildings here are associated with hierarchical family status. [text from author]

ISSN:
0235-7151
Related Publications:
Dvaro samprata lietuvio pasaulėvaizdyje / Marius Smetona, Agnė Lisauskaitė, Greta Mierkytė, Ieva Vaitkutė. Tautosakos darbai 2019, 57, p. 54-75.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/40429
Updated:
2022-04-22 22:10:22
Metrics:
Views: 36    Downloads: 3
Export: