Aloyzas Baronas : monografija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Aloyzas Baronas: monografija
Publication Data:
Vilnius : Versus aureus, 2007.
Pages:
302 p
Notes:
Bibliografija išnašose.
Contents:
Pratarmė — Iš Vabalninko — Debiutai — Orientavimasis į modernizmą. Lankininkų išpuolis — Ar liko savimi? — Karas, įsikūrimas ir gyvenimas svetur – pagrindinės temos — Ne tik rimtas — „Kol vienąkart nuvys žiedai ir gėlės“ — Išvados.
Keywords:
LT
Aloyzas Baronas; Vokietija (Germany); Lietuva (Lithuania); Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Išeivijos literatūra / Exodus literature; Lietuvių literatūra / Lithuanian literature; Migracija / Migration; Proza / Prose; Tremtis. Tremtiniai / Deportees. Exile.
Summary / Abstract:

LTMonografijoje pateikiama itin daug faktų apie žymų egzodo prozininką, humoristą, poetą, knygelių vaikams autorių ir apybraižininką Aloyzą Baroną (1917–1980). Autorė teigia, kad rašytojas tikrovę sintetino itin ryškiai, nuolatos, savo visuma teigdamas, jog žmogus keičiasi kur kas lėčiau nei aplinkybės, staigios, iš anksto nenumatomos, kontrastuojančios viskam, kas įprasta. Lietuvis išblokštas iš tėvynės viena kitą keičiančių okupacijų, prisitaikąs gyventi Vokietijoje ir JAV – Barono temų tema. Liūdnoka, bet ne beviltiška: individas, pasikliaujantis ne norais, o galimybėmis, išliks net sunkiausiomis sąlygomis. Savo mintis Janina Žėkaitė grindžia gausiomis citatomis.Reikšminiai žodžiai: Aloyzas Baronas; Biografija; Egzodo literatūra; Emigracija; Istorija; Išeivijos literatūra; Literatūra; Naratyvas; Personažas; Proza; Romano poetika; Tėvynės ilgesys; Aloyzas Baronas; Biography; Character; Diaspora literature; Exile Literature; History, Emigration; Lithuanian literature; Narrative; Nostalgia; Poetics of the novel; Prose.

ISBN:
9789955340393
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/40076
Updated:
2014-02-03 13:46:55
Metrics:
Views: 18
Export: