Tarpasmeninių santykių su tėvais ir bendraamžiais ypatumai

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Tarpasmeninių santykių su tėvais ir bendraamžiais ypatumai
Alternative Title:
Peculiarities of interpersonal relationships with parents and peers
In the Journal:
Ugdymo psichologija. 2007, Nr. 18, p. 34-38
Keywords:
LT
Šeima / Family; Vaikai / Children.
Summary / Abstract:

LTTyrimu siekiama gauti daugiau duomenų apie vaikų ir tėvų bei bendraamžių santykių tarpusavio sąsajas. Tuo norima prisidėti prie atsakymo į neretai mokslininkų keliamą klausimą, ar šeimos ir bendraamžių santykiai yra tarpusavyje susiję ir priklauso tam pačiam socialiniam pasauliui, ar skirtingiems. 119 universiteto studentų santykiai su tėvais ir bendraamžiais draugais buvo įvertinti taikant Santykių artumo klausimyną (Berscheid ir kt., 1989) ir Suvokto auklėjimo klausimyną (MacDonald, 1971). Tyrimo rezultatai patvirtino, kad yra pakankamai stiprus ryšys tarp tėvų ir vaikų bei bendraamžių draugų santykių artumo jaunystėje. Artimesni santykiai tarp bendraamžių siejami su griežtesniu auklėjimu vaikystėje, kuris pasireiškė fizinių bei emocinių bausmių taikymu, privilegijų atėmimu, spaudimu dėl mokymosi rezultatų. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Auklėjimas; Draugai; Santykių artumas; Tėvai; Tėvystė; Friends; Parenting; Parents; Relationship closeness.

ENThis study of 119 universities students examines connections between parent-child and peers relationships. In order to assess relationship closeness with parents and friend and parenting peculiarities in childhood students completed two instruments: The Relationship Closeness Inventory (Berscheid, Snyder, Omoto, 1989) and The Perceived Parenting Questionnaire (MacDonald, 1971). The results of the present study contributes to question whether parent-child and peers relationships are the same social systems or different. The results show enough strong connections between parent-child and peers relationship closeness. Also closer relationships between peers are related with stricter parenting in childhood involving physical, affective punishment, achievement pressure and deprivation of privileges. [Text from author]

ISSN:
1392-639X
Related Publications:
Draugystės kokybė ir sąsajos su bendraamžių grupės priėmimu paauglystėje / Edita Pakalnienė, Rasa Barkauskienė. Psichologija. 2006, t. 34, p. 103-114.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/40010
Updated:
2020-06-12 12:11:33
Metrics:
Views: 25    Downloads: 6
Export: