Influence of news from Moscow and New York on returns and risks of Baltic State stock markets

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Influence of news from Moscow and New York on returns and risks of Baltic State stock markets
In the Journal:
Baltic journal of economics. 2011, Vol. 11, no. 1, p. 109-124
Keywords:
LT
Estija (Estonia); Latvija (Latvia); Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Finansai. Kapitalas / Finance. Capital; Valdymas / Management.
Summary / Abstract:

LTStraipsnio tikslas yra ištirti informacijos iš Maskvos (RTS) ir Niujorko (NYSE) akcijų biržų įtaką trims Baltijos akcijų biržoms Estijoje (Talinas), Latvijoje (Ryga) ir Lietuvoje (Vilnius). Buvo nustatyta, kad naujienos iš Niujorko stipriau veikia rinkos grąžą Taline ir Vilniuje, negu naujienos iš Maskvos. Nepasitvirtino asimetriškas gerų ir blogų naujienų iš Niujorko poveikis Baltijos šalyse. Vilniuje nepasitvirtino kainų svyravimas atitinkantis Niujorko biržą, bet pasitvirtino Taline. Rygos birža yra gana autonomiška poveikiui iš užsienio. Apibendrinant galima teigti, kad stipresnė Niujorko įtaka Talino ir Vilniaus rinkoms gali būti dėl to fakto, kad šios rinkos yra didesnės už Rygos. Yra gana keista, kad Rygos akcijų birža yra beveik nepriklausoma nuo užsienio poveikio, ypač atsižvelgus į faktą, kad 46 proc. visų investicijų priklauso užsienio investuotojams, o Taline ir Vilniuje 2005 m. pabaigoje jie turėjo tik atitinkamai 41 ir 36 proc. Galima daryti bendrą išvadą, kad tarp Baltijos šalių akcijų biržų yra žymūs skirtumai, kai kalbama apie rinkos reakciją į informaciją, ateinančią iš užsienio. Tai patvirtina kitų tyrėjų rezultatus, kad nepaisant bendrų charakteristikų, besivystančios rinkos Centrinėje ir Rytų Europoje turi skirtingą jautrumą rizikos veiksniams, kurie įtakoja grąžos generavimo procesus. Šį elgesį gali sukelti tokie veiksniai kaip pramonės struktūra, nuosavybė ir prekybos struktūra.Reikšminiai žodžiai: Estija (Estonia); Finansai; Laiko eilutės; Latvija (Latvia); Vertinimas; Įvertinimas; Estimation; Finance; Latvia; Lithuania; Time series.

ENThe impact of news from the Moscow and New York stock exchanges on the daily returns and volatilities of Baltic stock market indices is studied. A nonlinear time series model that accounts for asymmetries in conditional mean and variance functions is used for the empirical work. News from New York has stronger effects on returns in Tallinn than news from Moscow. High-risk shocks in New York have a stronger impact on volatility in Tallinn, whereas volatility in Vilnius is more influenced by high-risk shocks from Moscow. Riga seems not to be affected by news arriving from abroad. [text from author]

ISSN:
1406-099X; 2334-4385
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/28965
Updated:
2021-03-04 09:25:03
Metrics:
Views: 13
Export: