Interregional migration and housing structure in an East European transition country : a view of Lithuania 2001-2008

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Interregional migration and housing structure in an East European transition country: a view of Lithuania 2001-2008
In the Journal:
Baltic journal of economics. 2009, Vol. 9, no. 2, p. 47-66
Summary / Abstract:

LTTarpregioninė migracija yra svarbus efektyviai funkcionuojančios darbo rinkos veiksnys ir vienas iš esminių tarpregioninio prisitaikymo mechanizmų, sulyginančių esamus nedarbo lygio ir pajamų lygio skirtumus. Straipsnio tikslas yra išanalizuoti tarpregioninį mobilumą aplinkoje, kur valstybei priklausančio nuomojamo būsto sektorius yra labai mažas, o privatus nuomojamo būsto sektorius – mažas ir nereguliuojamas. Straipsnyje analizuojami ryšiai tarp vidinių migracijos srautų ir skirtingų socio-ekonominių ir demografinių kintamųjų Lietuvoje 2001–2008 metų laikotarpiu naudojant savivaldybių sukauptus duomenis. Tyrimo rezultatai rodo, kad vidinį mobilumą įtakoja gyvenamųjų būstų rinka ir darbo rinka, bet neįtakoja šeimų ryšiai. Kaip ir tikėtasi, grynoji migracija negatyviai koreliuoja su nedarbu, pozityviai koreliuoja su aukštesniu pajamų lygiu ir aukštesniu būstų statybos lygiu, ir pastarasis ryšys yra gana reikšmingas. Taip yra tikriausiai dėl ilgą laiką vyravusio naujų būstų trūkumo. Taip pat nustatyta, kad migracijos srautus žymiai įtakoja privačios nuosavybės ir vidutinis gyvenamasis plotas kiekvienam gyventojui. Tačiau pastarųjų dviejų kintamųjų interpretacijos rezultatai yra mažiau akivaizdūs, nes nuosavybės duomenys yra nepatikimi. Apibendrinant, rezultatai rodo, kad gyvenamųjų būstų rinkos nelankstumas riboja vidinį mobilumą. Norint padidinti darbo rinkos lankstumą, reikia atsižvelgti ne tik į darbo rinkos politikos priemones, bet ir į gyvenamųjų būstų pasiūlos politiką.Reikšminiai žodžiai: Būsto problemos; Gyvenamųjų namų statyba; Mobilumas; Tarpregioninė migracija; Housing; Interregional migration; Lithuania; Mobility.

ENThis paper explores the relationship between interregional mobility at the municipal level and the local housing structure in a country where the housing sector is characterised by a relatively high private ownership rate, a small private rental sector, and persistent undersupply of new residential housing. Panel data for Lithuania – an East European transition country – for the years 2001-2008 are used to analyse internal migration inflows and outflows. Besides the usual migration determinants such as unemployment and wage differences, housing sector characteristics are also included in the empirical analysis. The results show that internal migration flows are quite responsive to variations in housing market characteristics, especially to the supply of new dwellings, indicating that housing shortage is the key factor hampering interregional migration. [text from author]

ISSN:
1406-099X; 2334-4385
Related Publications:
The Role of migration for sustainable developing economy : Lithuania in the EU context / Audronė Balkytė, Manuela Tvaronavičienė. Journal of security and sustainability issues. 2011, Vol. 1 (2), p. 133-145.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/23914
Updated:
2021-04-18 17:24:23
Metrics:
Views: 13
Export: