Kai nežinai, kur eini, ten ir patenki

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Kai nežinai, kur eini, ten ir patenki
Publication Data:
Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla, 2009.
Pages:
219 p
Contents:
Ginant viešąjį interesą, ginant Respubliką (Keli pastebėjimai pratarmei) — Vietoj įvado: iš Atgimimo į išsigimimą — Koks Lietuvos ekonomikos mokslas — Pensijų reforma: "įslaptinti" argumentai — Pensijų sistemos transformacija ir finansinės piramidės — Apie euro vedybas ir būsimą euro gyvenimą — Lietuva ideologinėse sūpynėse — Viešieji finansai ir finansinis viešumas — Kas nesimoko iš istorijos, tas pasmerktas ją kartoti — Apie mokesčius - be tabu — Pensijos: Čilės pamokos Lietuvai — Puoselėk savo Respubliką, lietuvi, puoselėk! — Keletas variacijų mokesčių temomis — Rinkos fundamentalizmas prieš Respubliką — Viešųjų finansų viražuose — Ką darai su mokesčiais - daryk gerai! — Reformos vogčiomis — Lietuviški mitai ir skandinaviški "paradoksai" — Prancūzų pamoka naujiesiems europiečiams — Santykiai su Rusija - diplomatinė kakofonija — Kai nežinai, kur eini, ten ir patenki — Tėvo Stanislovo netekus — Ar kompresas padėtų sveikatos apsaugai? — Euro įvedimas: nauda ir grėsmės — Partijos ir mokesčiai — Šalies konkurencingumas ir rinkos fundamentalizmas — Ar euras įveiks dolerį? — Žinių visuomenė - be žinių apie visuomenę? — Idėjinis monolitas prieš demokratiją — Kas neturi, iš to bus atimta — Neklastok ateities, lietuvi! — Nelaukime stebuklo - kurkime ji patys — Politinė energetika — Lietuva: mokesčių pragaras ar mokesčių rojus? — Teismai ir politika — Žiniasklaida: tarp informacinės sanitarijos ir informacinio terorizmo — Energetinis trenksmas ir mes — Tiesos deficitas ir Kovo 11-oji — Santykiai su Rusija: šaltoji taika ar šaltasis karas? — Kelias į Kovo 11-ąją: nutylėjimai ir tabu — Vienpartiškumas vogčiomis — Mokesčių moralė ir rinkos fundamentalizmas — Dėdė Vania, dėdė Semas ir mes — Sveikatos apsauga: ar darome kaip Amerikoj? —Ekonomikos "ekspertai", diletantizmo sindromas ir nacionalinis saugumas — Šventų politikų paieškos nuodėmingųjų žemėje — Serganti visuomenė, negydoma sveikatos apsauga — Vargšai Lietuvos verslininkai —Lietuvos užsienio politikos iššūkiai ir aplinka 1992-1996 m. — Socialinė demokratija Lietuvoje: praeitis, dabartis, ateitis — Reformatoriai, pranašai ir stebukladariai — Ekonominės minties monopolija ir biudžetas — Kaip atėjau į politiką ir kodėl iš jos išėjau — Lietuvos biudžetas: "pamestas" milijardas ir nerasti milijonai — Eurokomisarės D. Grybauskaitės etiniai ir politiniai slystelėjimai — Paslaptinga prezidento R. Pakso nuvertimo istorija — Antivalstybinė užsienio politika — Viešieji finansai: Andrius Kubilius prieš Baraką Obamą — Ar reikėtų Algirdui Brazauskui vėl kandidatuoti Prezidento rinkimuose? — Privatūs pensijų fondai kaip pasaulio finansinio kazino dalis — Ar Laisvosios rinkos institutas iš tiesų yra už laisvąją rinką?.
Keywords:
LT
Socialinė apsauga. Pensijos / Social security. Pensions; Valstybės finansai. Biudžetas / Public finance. Budget.
Summary / Abstract:

LTŠiame publicistikos rinkinyje daugiausia dėmesio skiriama trims temoms: vidaus politikai, ekonomikai ir tarptautiniams santykiams. Pirmoje temoje pabrėžiama demokratijos deficito problema, antrojoje - pavojai, susiję su rinkos fundamentalizmo įsigalėjimu, o trečiojoje - pažymima pragmatiškesnio požiūrio į užsienio politiką, kurioje rastųsi vietos ne tik konkurenciniams (jie per dažnai virsta konfrontaciniais), bet ir bendradarbiavimo principams, reikšmė. Knygoje surinkti straipsniai, kurie buvo publikuoti įvairiuose laikraščiuose, žurnaluose, internetiniuose leidiniuose. Nemažą jų dalį sudaro radijo komentarai, transliuoti nacionalinio radijo 2005-2006 metais. Čia esama ir niekur nepublikuotų straipsnių. Visi tie straipsniai, pasisakymai nėra grynai momentinė reakcija į vykstančius mūsų šalyje ir pasaulyje įvykius. Juose autorius bando į tuos įvykius ar reiškinius pažvelgti iš tam tikrų filosofinių, pasaulėžiūros pozicijų. Pažinimo teorijos požiūriu jas galima apibūdinti kaip holistines, o politiniu - būtų galima priskirti socialdemokratijai, nors gal ne visada tai sutampa su oficialia partine socialdemokratinio judėjimo doktrina. Tuo autorius norėtų pabrėžti savo nepartinį statusą, sąmoningą vengimą veltis į tiesiogines kovas dėl valdžios. Jam įdomi ir prasminga atrodo veikla, susijusi su žinių sklaida, su realaus pliuralizmo stiprinimu. Šis rinkinys skiriamas dideliam skaitytojų ratui. Jis galėtų sudominti kiekvieną pilietiškai aktyvų žmogų (asmenį), besidomintį naujausių laikų Lietuvos istorija, mūsų šalies ekonominės bei politinės sąrangos tobulinimo, užsienio politikos klausimais.Reikšminiai žodžiai: Vastybės ekonominė politika; Valstybės finansų valdymas; State economic policy; State finance management.

ENThis collection of publicist texts mostly focuses on three topics: internal policy, economics and international relationships. The first topic emphasises the problem of democracy deficit, the second – threats associated with the prevalence of the market fundamentalism, and the third notes the significance of a more pragmatic approach to foreign policy that would combine both the competitive (that too often turn into confrontational) and collaborative principles. The book contains a collection of articles published in various newspapers, journals and Internet publications. Quite many of them are radio comments broadcasted by the National Radio in 2005–2006. Some of the articles included have never been published. All these articles and speeches are not purely instantaneous reaction to the developments in our country and in the world. The author tries to view them from certain philosophical and world-outlook positions. From the cognition theory point of view, these could be defined as holistic, from the political point of view – ascribed to social-democracy, regardless of it not always coinciding with the official party doctrine of the social-democratic movement. By this, the author would like to emphasis his non-affiliation with parties and conscious avoidance of involvement in direct battles for power. He is interested in activities associated with the spreading of news and strengthening of the real pluralism that seem significant to him. This collection is aimed at a broad circle of readers. It might pique the interest of any individual (person) who is actively involved in public affairs and interested in the history of Lithuania of modern times as well as in the issues of political make-up improvement and foreign policy.

ISBN:
9789955334330
Related Publications:
The Euro area enlargement : the target date problem / Arūnas Dulkys. Ekonomika. 2009, t. 88, p. 7-32.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/22248
Updated:
2020-12-10 20:42:48
Metrics:
Views: 14
Export: