Gintaras Beresnevičius: gyvenimo normos ir kūrybos formos

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Gintaras Beresnevičius: gyvenimo normos ir kūrybos formos
Alternative Title:
Gintaras Beresnevičius: life nrms and forms of creation
In the Book:
Tai, kas išlieka / sudarė Elvyra Usačiovaitė. Vilnius: Kultūros, filosofijos ir meno institutas, 2009. P. 250-256. (Senovės baltų kultūra ; t. 8)
Keywords:
LT
Gintaras Beresnevičius; Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Liaudies kultūra / Folk culture.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje autorius dalinasi atsiminimais apie Gintarą Beresnevičių. Pasak jo, rašytojas buvo nepaprastai korektiškas, išskirtinai diskretiškas, taktiškas, labai geranoriškas bičiulis, nepaprastai mielas žmogus. Jis buvo žmogus su spalvinga jausmų amplitude, kaip ir kiti surenkantis pasaulio išgyvenimo negatyvą, galintis stipriai supykti, tačiau visada sugebantis nuslėpti net ir didžiausią susierzinimą esant žmonių būryje. Nors Gintaras buvo tikras sarkazmo meistras, kupinas ironijos ir saviironijos talentingas literatas, kūryboje gausiai demonstravęs antropologinę pašaipą, išjuokęs žmogiškąsias silpnybes, tačiau jis niekados nepažemino konkretaus žmogaus. Rašytojo charakterio formavimuisi išorinės gyvenimo aplinkybės, socialinė aplinka, auklėjimas neturėjo didesnės reikšmės. Jo asmenybės savitumą visų pirma žymi toumeninio pobūdžio charakterio tipas. Jis išsiskyrė ypatingu pasaulio matymu, sugebėjimu žvelgti į tą patį reiškinį, daiktą, įvykį iškart tarsi dvigubu žvilgsniu. Kartais į atrastą tikrovę Gintaras bandydavo pasinerti „iki visiško užsimiršimo“, taip bandydamas kažkur toliau nukelti žinojimą apie tokios tikrovės negalutinumą. Įdėmiai tyrinėjęs pomirtinio gyvenimo idėją, jis jau tarsi pačių savo profesijos interesų buvo orientuotas tapti išvargintu metafizinės melancholijos anapusybės žvalgu. Žodžio pagava G. Beresnevičiaus kūrybinėje raiškoje ir refleksijoje buvo įkrauta ribinės patirties. Todėl rašytojas kaip niekas kitas gerai suprato paties žodžio sąlygiškumą, ypač tylos pranašumą paslapties akivaizdoje.Reikšminiai žodžiai: Prisiminimai apie Beresnevičių; Recollections about Beresnevicius; Gintaras Beresnevičius; Immanuel Kant (Imanuelis Kantas); Gintaras Beresnevicius; Kant; Beresnevičius; Kūryba; Tauta; Refleksija.

ENThe article is the recollection about Gintaras Beresnevičius. It tends to reveal the characteristic features that are the evidence of the unique, peculiar personality. B. Beresnevičius creative searching, discoveries, achievements depended on his life incomparable experience. [From the publication]

ISBN:
9786094010279
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/19076
Updated:
2022-12-21 09:15:22
Metrics:
Views: 22
Export: