Development possibilities of regions in Lithuania : economic and social aspects

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Development possibilities of regions in Lithuania: economic and social aspects
In the Journal:
Socialiniai tyrimai [Social Research]. 2007, Nr. 2 (10), p. 22-32
Keywords:
LT
Alytus; Klaipėda. Klaipėdos kraštas (Klaipeda region); Marijampolė; Šiauliai. Šiaulių kraštas (Šiauliai region); Tauragė; Lietuva (Lithuania); Regionai ir regioninė politika / Regions and regional policy; Valdymas / Management.
Summary / Abstract:

LTStraipsnio tikslas yra taikant tinkamą rodiklių sistemą statistiškai įvertinti Lietuvos regionų ekonominį augimą ir jį lemiančius veiksnius. Lietuvoje egzistuoja žymūs socialiniai ir ekonominiai regionų skirtumai. Netolygus Lietuvos ekonomikos vystymasis ir vis labiau didėjanti gyvenimo lygio disproporcija tarp regionų lėtina bendrą nacionalinės ekonomikos pertvarkymą ir kelia socialines problemas daugelyje šalies vietų. BVP vienam gyventojui pokyčiai 1996-2004 laikotarpiu rodo, kad Alytaus, Marijampolės, Šiaulių ir Tauragės rajonai išsiskiria ypač žemais rodikliais. Aukščiausias BVP vienam gyventojui yra Vilniaus, Klaipėdos ir Kauno rajonuose. Taikant Lorenco kreivę kaip koncentracijos priemonę, buvo įvertintas santykinis skirtingų regionų svoris nacionalinėje ekonomikoje, o taip pat buvo apskaičiuota skirtingų regionų ekonominė galia. Apskaičiuotas koreliacijos koeficientas leidžia daryti išvadą, kad tarp bendro ekonomikos augimo ir tarp tarpregioninių ekonominių ir socialinių skirtumų egzistuoja stiprus tarpusavio ryšys, ir pirmasis turi tiesioginę įtaką antrajam, t.y. šios šalies ekonomikos augimas yra teritoriniu požiūriu netolygus. Viena iš pagrindinių priemonių aktyvinti ekonomiką skirtinguose regionuose yra tiesioginių ir materialių investicijų teritorinis paskirstymas. Svarbiausi veiksniai paskirstant tiesiogines užsienio investicijas apima darbo rinką, infrastruktūros vystymą ir komunikacijas, vietinius išteklius, rinkos apimtį ir kokybę, aplinkos apsaugą ir ekologinius reikalavimus. Visi šie faktoriai kartu su jų netolygiu teritoriniu pasiskirstymu įtakojo netolygų tiesioginių užsienio investicijų pasiskirstymą tarp Lietuvos regionų.Reikšminiai žodžiai: Regionas; Vystymas; Valdymas; Ekonominis ir socialinis augimas; Region; Development; Management; Economic and social growth.

ENThe article evaluates the economic and social regional growth in Lithuania. Factors determining economic growth of Lithuanian regions are reviewed according to the principles of regional economics and management, and the main directions of regional development are presented in the article. [From the publication]

ISSN:
1392-3110; 2351-6712
Related Publications:
Tiesioginių užsienio investicijų pasiskirstymas Lietuvos regionuose / Aistė Stankaitytė, Ieva Piktūrnaitė. Ekonomikos ir vadybos aktualijos. 2010, 2010, p. 98-105.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/18312
Updated:
2018-12-17 12:05:41
Metrics:
Views: 14    Downloads: 3
Export: