Vilniaus pirklių partnerių tinklas XV a. viduryje : šaltiniotyrinis aspektas

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Vilniaus pirklių partnerių tinklas XV a. viduryje: šaltiniotyrinis aspektas
Alternative Title:
Vilnius merchants and their networks in the mid-15 th century and unpublished source material
In the Journal:
Vilniaus istorijos metraštis. 2007, t. 1, p. 19-27
Keywords:
LT
15 amžius; Kaunas. Kauno kraštas (Kaunas region); Lenkija (Poland); Lietuva (Lithuania); Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Prekyba. Prekybos tinklas / Trade. Distributive trades.
Summary / Abstract:

LTRemiantis ligi šiol apskritai ignoruojamais šaltiniais iš Gdansko miesto bei Vokiečių ordino archyvų, straipsnyje aptariami kai kurių XV a. Vilniaus pirklių ryšiai su Gdansko ir Karaliaučiaus miestiečiais. Priede publikuojami dokumentai byloja apie vieną 1446 m. ginčą dėl Vilniuje parduoto audinių siuntinio, laive sutrūnijusioji plukdant iš Anglijos. Nors XV a. šaltiniai nedaug ir neaiškiai kalba apie Vilniaus miestiečių prekybinius ryšius, tačiau yra pagrindo tirti jų gyvenimą ne vien tik iš teisės aktų ar anonominių bendrųjų skundų, kuriuos Gdansko, Kauno ir Vilniaus bendruomenės buvo pateikusios miesto ir valstybių valdžioms. Gdansko miestiečių santykiai su Lietuvos valdovu Kazimieru Jogailaičiu bei jo pavaldiniais tvirtėjo iki kovos su Vokiečių ordinu už didesnę Gdansko politinę laisvę (1454—1466 m.). Vilniaus miestiečiai pradėjo formuoti žemėvaldą, nešti savo indėlį į Bažnyčios ir valstybės gyvenimą.Reikšminiai žodžiai: Vilnius; Gdanskas; Karaliaučius; Pirkliai; Prekybiniai ryšiai; šaltiniotyra; 15 amžius; Vilnius; Gdańsk; Königsberg; Merchants; Trade; Trade relations; Source studies; The 15th Century.

ENThis article uses unpublished material from archives in Gdansk and Berlin to examine connections between merchants in Vilnius, Gdansk, and Königsberg in the mid-15* century, noting that merchants trading with Lithuania were often leading members of their home communities (such as Heinrich van Staden, the commander of the Gdansk troops in the thirteen Years' War against the Teutonic Order). Five documents from the Gdansk Libri missivarum are published in an appendix. [From the publication]

ISSN:
1822-8828
Related Publications:
Kontakty handlowe Gdańska i Wilna w świetle piętnastowiecznej księgi kupieckiej / Anna Paulina Orłowska. Rocznik Lituanistyczny. 2021, 7, p. 59-91.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/15742
Updated:
2018-12-17 12:00:55
Metrics:
Views: 53    Downloads: 13
Export: