"Talking through letters": collaborative writing in early Lithuanian immigrant life

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
"Talking through letters": collaborative writing in early Lithuanian immigrant life
In the Journal:
Written communication. 2003, Vol. 20, no. 2, p. 153-169
Vėliau paskelbtas leidinyje: Lituanus. 2004, vol. 50, no. 4
Keywords:
LT
20 amžius; 19 amžius; Jungtinės Amerikos Valstijos (United States of America; JAV; USA); Lietuva (Lithuania); Migracija / Migration.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje yra analizuojama lietuvių imigrantų, į Jungtines Amerikos Valstijas atvykusių XIX a. pabaigoje, raštingumo veikla, o ypatingai asmeninių laiškų rašymas. Į skaitymą ir laiškų rašymą darbe žiūrima ne į kaip individualią ir atskirą žmogaus saviraiškos formą, o kaip į kolektyvinę veiklą, kuri yra įaugusi į lietuvių kraują, nuo seno žinomą kaip lietuviška tradicija - talka. Imigrantai, rašydami laiškus giminėms Lietuvoje, neretai prašydavo pagalbos labiau raštingų kaimynų. Laiškų rašymas nebuvo vienas iš laisvalaikio praleidimo būdų. Ši veikla buvo svarbus asmeninis įsipareigojimas, kurį ne visada buvo lengva atlikti ne todėl, kad lietuviai buvo visai neraštingi, o todėl, kad ši komunikacijos forma buvo jiems nauja, iki emigracijos neturėjusi tokios svarbios reikšmės, nereikalinga. Didėjant raštingų vaikų skaičiui, tėvai imdavo prašyti savo vaikų, ypatingai dukterų, kad padėtų parašyti laiškus. Tokiu būdu laiškų rašymas buvo ne tik lietuvių bendruomenės tiek Lietuvoje, tiek Jungtinėse Amerikos Valstijose kolektyvinės konsolidacijos ir solidarumo išraiška, bet ir vieningumo, artumo tarp tėvų ir vaikų reiškimo būdas.Reikšminiai žodžiai: Raštingumas; Laiškų rašymas; Imigracija; Lietuviai išeiviai Amerikoje; Literacy; Letter writing; Immigration; Lithuanian-Americans.

ENThe emphasis on the individual inWestern culture has blinded us to how social relationships affect literacy acquisition and, conversely, how literacy transforms these relationships. This article deals with the literacy practices, specifically, letter writing, of Lithuanian immigrants who arrived in the United States during the end of the 19th century. For these immigrants, reading and writing were collaborative activities, not the individual, solitary acts that we often assume them naturally to be. Individuals often turned to more literate neighbors for assistance in tasks involving reading and writing, an extension of the concept of talka, the Lithuanian tradition of collective assistance. Parents also frequently engaged the help of sons and, especially, daughters in writing letters to relatives in Lithuania. Letter writing thus not only fostered solidarity between immigrant and their relatives in Lithuania but also between Lithuanian immigrant parents and their increasingly literate, Americanized children. [From the publication]

ISSN:
0741-0883; 0024-5089
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/14267
Updated:
2022-12-02 16:40:50
Metrics:
Views: 11    Downloads: 1
Export: