Matematika, statistika ir nacionalinė sąskaityba : sąsajo, skirtumai

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Matematika, statistika ir nacionalinė sąskaityba: sąsajo, skirtumai
Alternative Title:
Mathematics, statistics and national account: connections, differnces
In the Journal:
Keywords:
LT
Nacionalinė sąskaityba. Pajamos / National accounts. Income; Statistika / Statistics.
Summary / Abstract:

LTSėkmė socialinių ir ekonominių procesų valdyme neatsiejama nuo savito instrumentarijaus", kurio komponentu yra ir statistika. Statistika nėra savita apskaita ar sąskaityba, jos nereikėtų tapatinti ir su taikomuoju dalyku - ūkio statistika, kuri neabejotinai remiasi statistikos metodais. Straipsnio tyrimo tikslas - įvertinti statistikos ir ūkio statistikos, nacionalinės sąskaitybos savitumus, jas jungiančius dalykus. Statistika yra svarbus taikomasis mokslas, tiriantis statistinių duomenų rinkimo, sisteminimo, analizės metodus ir jų taikymą. Nuo statistikos metodologijos, kaip mokslo apie statistinius metodus, reikia skirti tai, kas vienos ar kitos srities teorinius mokslus konkretizuoja, jų kategorijas ir sąvokas susieja su konkrečiais socialiniais ir ekonominiais reiškiniais. Tai ekonominė statistika, ūkio statistika, demografinė statistika, socialinė statistika ir kt. Ūkio statistika tiria ūkinių procesų ir reiškinių kiekybę. Jos veiklos rezultatas" yra skaičių statistika - ekonominių kategorijų ir sąvokų empirika. Tai daugiausia ekonominių-statistinių skaičiavimų rezultatas. Čia svarbu ir tai, kad duomenų apie ekonominius reiškinius bei procesus rinkimui ir jų paruošimui ekonominiams statistiniams skaičiavimams bei tyrimams yra sukurta specifinė sistema - savotiškas ūkinių reiškinių bei procesų aprašymo metodas - nacionalinė sąskaityba. Ji yra specializuotos apskaitos nacionaliniu mastu pagrindas. Ūkinių reiškinių ir procesų daugiaspektriškumas, galiausiai ir pati nacionalinė sąskaityba yra neatsiejama nuo to, kas ūkio statistiką daro savita. Šiuo savitumu yra ūkio statistikos metodai, tarp kurių išskirtinis vaidmuo tenka statistiniam identifikavimui.Reikšminiai žodžiai: Ekonominė statistika; Nacionalinė saskaityba; Statistinis identifikavimas; Economical statistics; National account; Statistical identification.

ENThe economic statistics is the economical statistical calculation. The economic statistics have special methods. They are statistical identification, statistical classification, statistical balance and other economical calculations, factorial index analysis, calculation using econometric methods. To detect macroeconomic occurrence, to describe and to research this occurrence demands a special procedure, special methods of economic statistics, statistical balance and other economical calculations - die national account. Special methods of economic statistics are important to identical process of Economics State. The most important of special methods is statistical identical. This method is basis all economical - statistical calculations. The historical development of the practice of economic statistics in Lithuania is interesting. [From the publication]

ISSN:
1648-9098; 2424-337X
Related Publications:
Measurement of customer satisfaction with service quality: study of fashion chain stores in Lithuania / Rita Bendaravičienė, Beatričė Vilkytė. International journal of management, accounting and economics. 2019, vol. 6, no. 2, p. 113-128.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/13881
Updated:
2018-12-17 12:00:11
Metrics:
Views: 15    Downloads: 6
Export: