Viršukalnė: kiek toli nuo jos matyti

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Viršukalnė: kiek toli nuo jos matyti
In the Journal:
Tautosakos darbai [Folklore Studies]. 2001, 22, p. 128-135
Keywords:
LT
Tautosaka / Folklore.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje apžvelgiama tautosakininko profesoriaus Kazio Grigo mokslinė veikla renkant ir tiriant lietuvių patarles ir priežodžius. Pradžioje trumpai pristatomi jo habilitacinis darbas "Lietuvių patarlės : lyginamasis tyrinėjimas" (1976) ir jo parengtas rinkinys "Patarlių paralelės" (1987). Plačiau analizuojamas 2000 m. išleistas K. Grigo kartu su talkininkais parengto sąvado "Lietuvių patarlės ir priežodžiai" pirmasis tomas, A-D raidės. Straipsnio autorius pažymi, kad tautosakinė medžiaga, skelbiama aptariamame leidinyje, savo užrašymo metodika kelia teorinių ir metodinių problemų. Problemos žymia dalimi siejasi su užrašymo metodika, iš esmės mažai kuo pakitusia per visą ilgą šimtmetį. D. Sauka atkreipia dėmesį, kad reikia naujai pažvelgti į tautosakos pateikėjo ir užrašinėtojo santykius, aptaria jų nelygiateisiškumo problemą, kai medžiagos užrašymo metu išlieka socialinė ir kultūrinė distancija tarp klausinėjančio ir atsakinėjančio. Pabrėžiama būtinybė taip modeliuoti užrašymo situaciją, kad per ją kuo visapusiškiau atsiskleistų bendruomenės gyvenimas, įsitikinimai, mąstymo būdas. Tautosakininko dėmesio centre turėtų būti ne vien tik buitinė situacija, bet ir aplinkybės, pakreipiančios į filosofinius svarstymus ar nuteikiančios kryptingam, prasmingam pokštavimui, ironizavimui ir pan. Atkreipiamas dėmesys į patarlių pateikėjo kūrybinę prigimtį, išskiriant vieną pateikėjo tipą - postringautoją, kuris praplečia patarlės prasmių lauką, leisdamasis į parafrazines jos interpretacijas.Reikšminiai žodžiai: Lituanistika; Tautosaka; Patarlės; Lituanistic; Proverbs.

ENKazys Grigas contributes constantly to international scientific press. In this way he verifies his theoretical attitude, especially the principles of the comparative method in paremiological research. He demonstrates the method very concretely by starting publishing the complete collection of Lithuanian proverbs (vol. 1, 2000). Regretfully, the change of the collective mind can hardly be revealed exhaustively due to an imperfect recording mode. [From the publication]

ISSN:
1392-2831; 2783-6827
Related Publications:
Išbandytos ir neišbandytos lietuvių patarlių tyrimo strategijos / Dalia Zaikauskienė. Tautosakos darbai 2009, 38, p. 63-79.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/13042
Updated:
2018-12-17 10:51:46
Metrics:
Views: 17    Downloads: 2
Export: