Amerikos lietuvių kultūros archyvas (ALKA)

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Amerikos lietuvių kultūros archyvas (ALKA)
Publication Data:
Vilnius : "Lietuvių tautos" fondas, 2001.
Pages:
199 p
Series:
Lietuvių tauta; kn. 6
Contents:
Alka — Alkos ištakos. Arkivyskupas Jurgis Matulaitis. Kun. prof. dr. Pranciškus Būčys. Kun. dr. Jonas Navickas Nekaltai pradėtosios švenčiausiosios mergelės marijos seserų vienuolynas. Palaimintojo Jurgio Matulaičio globos namai — Atminties išsaugojimo centro įkūrimas. Prelatas Pranciškus Mykolas Juras. Alkos pertvarkymai. LKMA Amerikoje — Alkos išplėtimas. Alkos organizacinė struktūra. Alkoje – Lietuva ir pasaulis — Sargyboje prie Alkos židinio. Prof. Kun. Stasys Yla. Karaliaus Mindaugo pilis. Kun. Vaclovas Paulauskas. Kun. Valdemaras Cukuras. Prelatas Vytautas Balčiūnas. Kun. Rapolas Krasauskas. Prof. Česlovas Masaitis. Profesorius Jonas Balys. Teisininkas Vytautas Vaitiekūnas. Ekonomistas Jonas K. Karys. Dailininkas Adomas Galdikas. Grafikas Paulius Augius. Muzikas, profesorius Vytautas Marijošius. Dailininkas Jurgis Juodis. Gydytojas Juozas Kriaučiūnas. Stasys Miknius. Inžinierius Juozas Rygelis — Alkos rėmėjai.
Keywords:
LT
20 amžius; Jungtinės Amerikos Valstijos (United States of America; JAV; USA); Lietuva (Lithuania); Archyvai / Archives; Marijonai / Marian; Vienuolijos / Monasteries.
Summary / Abstract:

LTVos ne pusiaukelėje tarp Niujorko ir Bostono, tarp nuostabiai gražių Naujosios Anglijos kalvų ir miškų, prie labai jaukaus Putnamo miesto yra Nekaltai Pradėtosios Švenčiausiosios Mergelės Marijos lietuvaičių vienuolynas, o jo ribose ir Amerikos lietuvių kultūros archyvas (ALKA), kuris gana ryškiai atspindi visos Amerikos lietuvių išeivijos beveik 150 metų čia gyvenimų, veiklų ir kūrybų. Alkos įkūrimo prieš 80 metų ėmėsi į Naująjį pasaulį atsikėlęs prelatas Pranciškus Juras, vienas iš pirmųjų pradėjęs rinkti ir saugoti lietuvių spaudų, knygas, tautinius dirbinius, dokumentus, išsirūpinęs patalpas jiems saugoti. Prelato darbų tęsė kiti, ir šiandienų Alkos bibliotekoje jau yra daugiau kaip 50 tūkst. knygų daugiausia lituanistine tematika, muziejuje – keliasdešimt tūkstančių lietuvių tautos istorijų, gyvenimą, ypač išeivijoje, atspindinčių eksponatų, archyve – daugiau kaip pusės milijono pavadinimų svarbių lietuvių tautos ir Lietuvos valstybės istorijai dokumentų, tūkstančiai plokštelių, magnetofono, videojuostelių su lietuvių menininkų, visuomenės veikėjų įrašais, didžiulės Lietuvos žemėlapių, dailininkų darbų ir kitokios kolekcijos.Tie Alkoje sukaupti keleto kartų lietuvių kūrybos ir veiklos turtai liudija, kiek daug gali nuveikti žmogus laisvoje šalyje, nors ir negyvendamas savo Tėvynėje, bet nepraradęs jai meilės. Tačiau gaila, kad kol kas tie turtai dar mažai žinomi Lietuvoje. Kiek užpildyti tų spragų Alkos direktorato siūlymu ėmėsi šios knygos autorius, ryžęsis parengti šį pirmąjį stambesnį leidinį apie Alką ir kraštą, kuriame ji įsikūrusi, apie žmones, kurie ja rūpinosi ir rūpinasi. Tačiau ši knyga dar menkai teatskleidžia pačius tuos lietuvių išeivių sukauptus dvasios turtus, su kuriais maloniųjų tautiečių remiamas autorius, dirbdamas Alkoje, turėjo galimybių susipažinti, – surinkta medžiagos gausa jam teikia vilties parengti dar keletu knygų pagal Alkoje saugomus dokumentus. Tai leistų ne tik labiau prisidėti prie visuomenės supažindinimo su Alkos turtais, bet ir prie geresnio lietuvių išeivijos istorijos atskleidimo, prie visos mūsų tautos ir valstybės pažangos. Žinoma, knygų rengimas ir leidimas brangiai kainuoja. Tačiau investicijos į jas yra ir pačios prasmingiausios, turi didžiausią įtaką Tautos,Valstybės ateičiai. Lietuvių tauta yra viena – ir Lietuvoje, ir svetimuose kraštuose. Ir vienur sukaupti turtai turi būti visos Tautos turtas. Neturėtume leisti, kad reikšmingi išeivijos darbai, veikla paskęstų užmarštyje, svetimųjų jūroje. [Iš Pratarmės]Reikšminiai žodžiai: Lietuvių emigrantų organizacijos; Putnamas; Marijonų vienuolijos; Nekaltai pradėtosios Švenčiausiosios Mergelės Marijos lietuvaičių vienuolynas; Amerikos lietuvių kultūros archyvas (ALKA); Biogramos.

ISBN:
9986795125 (įr.)
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/12473
Updated:
2022-01-04 10:00:08
Metrics:
Views: 41
Export: