Iš Dzūkijos praeities. Seirijų kraštas: kalba ir istorija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Iš Dzūkijos praeities. Seirijų kraštas: kalba ir istorija
Editors:
  • Lapinskienė, Lionė, sudarymas [com]
  • Ragaišienė, Vilija, sudarymas [com]
Publication Data:
Panevėžys : Komunikacijos centras "Kalba. Knyga. Kūryba", 2021.
Pages:
255 p
Notes:
Bibliografija prie straipsnių.
Contents:
Į Seirijų kraštą - per žodį ir istoriją (vietoj pratarmės) / Lionė Lapinskienė — Namų vaizdinys pietų aukštaičių pasaulėvaizdyje / Vilija Ragaišienė — Seirijų valsčiaus gyvenamųjų vietų vardai / Dovilė Tamulaitienė — Seirijų krašto vietovardžiai (tarpukario duomenys) / Dovilė Tamulaitienė — Linijinių vienkieminių kaimų atsiradimas Dzūkijoje / Juozas Gibas — Vietos ženklai seirijiškių tautosakoje: tekstai, žmonės, vietovardžiai / Povilas Krikščiūnas — Tautosakos tekstai iš Seirijų krašto / Povilas Krikščiūnas.
Keywords:
LT
Seirijai; Lietuva (Lithuania); Kaimas. Kaimai / Villages. Country; Vietovardžiai. Toponimai / Toponyms; Tautosaka / Folklore; Žodžių kilmė. Etimologija / Word origin. Etymology.
Summary / Abstract:

LTĮdomi, išliekamąją istorinę vertę turinti knyga skaitytoją kviečia pakeliauti po nuostabų, iki šiol tyrėjų dėmesio mažiau sulaukusį Dzūkijos kampelį - Seirijų kraštą - ir sužinoti, ką jo žmonėms reiškė savi namai, kodėl mūsų protėviai juos taip brangino, kokie šalia namų ar toliau nuo jų buvo vietų vardai, kas ir kada juos pasakė ir užrašė, ką šiandien reiškia visų krašto kaimų ar bažnytkaimių pavadinimai, kaip jie ar kiti vietovardžiai įamžinti įvairių žanrų kūriniuose, kas ir kada tautosakos rinkėjams tuos kūrinius pateikė, kodėl kai kurie kaimai išsidėstę ne viena linija... Ieškodami atsakymų į šiuos ar panašius klausimus, pažvelkime į Seirijų krašto istoriją, kad geriau jį pažintume ir suvoktume, kaip svarbu branginti kiekvieną gimtosios kalbos žodį ir mūsų protėvių palikimą. [Anotacija knygoje]

ISBN:
9786098235074
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/105092
Updated:
2023-11-03 19:28:53
Metrics:
Views: 22
Export: