Gamtinio kraštovaizdžio kompleksų ir objektų vizualinės taršos nustatymas: metodika, teisinis reglamentavimas, patirtis

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Gamtinio kraštovaizdžio kompleksų ir objektų vizualinės taršos nustatymas: metodika, teisinis reglamentavimas, patirtis
Publication Data:
Kaunas : Technologija, 2021.
Pages:
141 p
Notes:
Bibliografija.
Contents:
Įvadas — Vizualinės taršos samprata (sąvokos), teisinis reglamentavimas ir vertinimo metodai — Siūlomas vizualinės taršos apibrėžimas ir kitos sąvokos. Potencialūs vizualinės taršos objektai — Vizualinės taršos gamtiniams kraštovaizdžio kompleksams ir objektams nustatymo metodikos taikymo sritis — Reikalavimai vizualinei taršai nustatyti — Vizualinės taršos (neigiamo vizualinio poveikio) nustatymo (vertinimo) metodika — Žalos saugomų gamtinių kraštovaizdžio kompleksų ir objektų estetinei vertei apskaičiavimas ir reikalavimai žalos vertintojams — Metodikos taikymo pavyzdžiai — Išvados — Literatūra.
Keywords:
LT
Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Anykščiai; Lietuva (Lithuania); Kraštovaizdis / Landscape; Miestai ir miesteliai / Cities and towns.
Summary / Abstract:

LTDarbo tikslas - parengti vizualinės taršos gamtiniams kraštovaizdžio kompleksams ir objektams nustatymo metodiką (toliau - Metodika), kuria vadovaujantis būtų galima apskaičiuoti aplinkai padarytos žalos dydį, sumenkinus gamtinių kraštovaizdžio kompleksų ir objektų estetinę vertę ir sumažinus kraštovaizdžio vizualinę kokybę. Darbo uždaviniai: išanalizuoti vizualinės taršos vertinimo metodus ir teisinį reglamentavimą užsienyje ir Lietuvoje; suformuluoti bendrą mokslinę vizualinės taršos sampratą (sąvoką) ir kitas sąvokas, reikalingas nustatant žalą gamtinių kraštovaizdžio kompleksų ir objektų estetinei vertei ir kraštovaizdžio vizualinei kokybei; apibrėžti vizualinės taršos gamtiniams kraštovaizdžio kompleksams ir objektams nustatymo metodikos taikymo sritį; suformuluoti techninius reikalavimus vizualinei taršai nustatyti; detalizuoti vizualinės taršos gamtiniams kraštovaizdžio kompleksams ir objektams nustatymo metodikos etapus ir ją išbandyti; parengti žalos saugomų gamtinių kraštovaizdžio kompleksų ir objektų estetinei vertei apskaičiavimo tvarką. Metodika yra tarpdisciplininis mokslo darbas, integruojantis kraštovaizdžio architektūros, geografijos, vizualinio meno - fotografijos žinias. Tyrimo metodai, taikyti Metodikai parengti, apima teorinius ir empirinius tyrimus. Teorinio tyrimo objektai - literatūros ir kiti informacijos šaltiniai, kuriuose nagrinėjama aplinkos vizualinės taršos (neigiamo vizualinio poveikio) tyrimo ir vertinimo problematika. Empirinio tyrimo objektai - Vilnelės ir Neries slėnių vizualinės erdvės Vilniuje ir Rubikių ežero vizualinė erdvė Anykščių rajone. [Iš Įvado]

ISBN:
9786090217450; 9786090217443
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/103224
Updated:
2023-08-17 20:59:52
Metrics:
Views: 13
Export: