Pasakojimai apie Vilnių ir vilniečius. 4

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Pasakojimai apie Vilnių ir vilniečius. 4
Editors:
Medišauskienė, Zita, pratarmė, sudarymas [aui, com]
Publication Data:
Vilnius : Lietuvos istorijos institutas, 2022.
Pages:
177 p
Notes:
Bibliografija prie straipsnių.
Contents:
Pratarmė — Šnipiškių istorijos fragmentai (XIX amžius) / Vytautas Jogėla — Kaip mažieji vilniečiai (krikščionys) mokėsi rašto XIX a. pirmoje pusėje / Zita Medišauskienė — Vilnietės per 1863-1864 m. sukilimą: patirtys ir atmintys / Olga Mastianica-Stankevič — Automobilizacija Vilniuje iki Pirmojo pasaulinio karo / Ričardas Žičkus — Vilniaus sukčiai (XIX a. pabaiga-XX a. pradžia) / Tatjana Voronič — Bedarbiai proletarai Vilniuje. II: Populiacija ir moralė / Adolfas Richteris — Atsiminimų fragmentas. [Gyvenimas Polocko gatvėje prieš Antrąjį pasaulinį karą] / Mieczysław Jackiewicz — Vilniaus gyventojai pokario metais / Vitalija Stravinskienė.
Keywords:
LT
19 amžius; 20 amžius. 1900-1914; Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Gyventojai / Population; Socialinė istorija / Social history.
Summary / Abstract:

LTKetvirtoji serijos knyga pagal aprėpiamas temas marga kaip genys, bet visos jos apie XIX–XX a. vilniečių gyvenimą. Šįkart knygos autorių akiratin pateko Vilniaus priemiesčiai. Skaitytojas knygoje ras naujų žinių apie Šnipiškių arba Kalvarijų turgaus atsiradimą, apie plytines, veikusias minėtajame priemiestyje XIX a., ir plytų gamybos ypatumus. O į Užupį nukels žiupsnelis atsiminimų apie vaiko akimis stebėtą Polocko gatvės gyvenimą prieš Antrąjį pasaulinį karą. Mažųjų vilniečių švietimo temą tęsia pasakojimas apie pradines miesto mokyklas XIX a. pirmoje pusėje, atskleidžiama, kokios jos buvo, ko ir kaip jose mokyta. Kaip vilnietės dalyvavo 1863–1864 m. sukilime, ką patyrė tardomos ir kalinamos? Kiek automobilių važinėjo Vilniaus gatvėmis XX a. pradžioje ir kas buvo pirmoji auka, žuvusi per automobilių sukeltą avariją? Kaip tuo pačiu metu sukčiai apgaudinėjo vilniečius, beje, taip pat naudodamiesi mokslo ir technikos pasiekimais? Kokioje socialinėje ir moralinėje pragarmėje gyveno ilgalaikių bedarbių šeimos ir jose augę vaikai? Kaip pasikeitė Vilniaus gyventojai ir tautinė jų sudėtis po Antrojo pasaulinio karo? Kodėl lietuviai nenoriai kėlėsi į Vilnių? Vėl savo skaitytojo laukia nauji pasakojimai apie Vilniaus istorijos epizodus ir miesto gyventojų patirtis. [Anotacija knygoje]

ISBN:
9786098314076; 9786098183368 (Bendras)
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/102768
Updated:
2023-07-31 15:17:49
Metrics:
Views: 17
Export: