Tradicinė mityba Pilviškių apylinkėse XX amžiaus pirmojoje pusėje

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Tradicinė mityba Pilviškių apylinkėse XX amžiaus pirmojoje pusėje
Alternative Title:
Traditional diet in the area of Pilviškiai in the first half of the 20th century
In the Book:
Pilviškiai / vyriausiasis redaktorius sudarytojas Venantas Mačiekus. Vilnius : Versmė, 2020. P. 760-783. (Lietuvos valsčiai; kn. 41)
Keywords:
LT
Pilviškiai; Lietuva (Lithuania); Miestai ir miesteliai / Cities and towns; Papročiai. Apeigos / Customs. Rites.
Summary / Abstract:

LTMaistas yra pagrindinė žmogaus gyvenimo reikmė, todėl jo produktų gamyba, perdirbimas ir paties maisto paruošimas – viena iš svarbiausių ir labiausiai susijusių su buitimi žmogaus veiklos dalių. Maistas ne paskutinis dalykas ir dvasiniame žmogaus gyvenime. Išskirtinis – šventinis, apeiginis – valgymas sietinas su visais reikšmingiausiais šeimos ir bendruomenės gyvenimo įvykiais: kūdikio gimimu, santuoka, mirtimi, artimųjų paminėjimais, darbų pabaigtuvėmis, įkurtuvėmis ir pan. Kalbėdami apie maistą, etnografai pabrėžia, kad jo tradiciškumą lemia geografija, žemių derlumas, regionų ar net buvusi gentinė specifika. Lietuvoje galima priskaičiuoti keliolika virtuvių, tarp jų ir suvalkietišką, kuri, panašiai kaip ir šnektos, dar skirstoma į zanavykų ir kapsų, nors skirtumai neryškūs. [Iš straipsnio, p. 760]

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/102265
Updated:
2023-07-11 16:26:33
Metrics:
Views: 7    Downloads: 1
Export: