Lietuvos gyventojų pasitikėjimas informaciją apie mitybą teikiančiais asmenimis

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvos gyventojų pasitikėjimas informaciją apie mitybą teikiančiais asmenimis
Alternative Title:
Trust in people providing information about nutrition among the Lithuanian population
In the Journal:
Sveikatos mokslai [Health sciences in Eastern Europe]. 2023, t. 33, Nr. 2, p. 21-27
Keywords:
LT
Vartotojai / Consumers; Informacija / Information; Žiniasklaida / Mass media; Komunikacija / Communication.
Summary / Abstract:

LTInformacijos šaltiniai (internetas, radijas, televizija ir kiti) gali būti naudojami gyventojų mitybos raštingumo didinimui, tačiau jie bus efektyvūs tik tada, kai žurnaluose, straipsniuose, televizijos laidose ir kitose visuomenės informavimo priemonėse patikimi mitybos ekspertai pateiks moksliniais tyrimais pagrįstą informaciją. Norint, kad žmonės kritiškai įvertintų juos žiniasklaidos priemonėmis pasiekiančią informaciją bei ją teikiančius asmenis, svarbu išsiaiškinti, ar gyventojams svarbus informaciją apie mitybą teikiančio asmens išsilavinimas ir kokiais asmenimis žmonės pasitiki labiausiai. Pasitikėjimas įvairiais informacijos apie mitybą šaltiniais neretai priklauso nuo įvairių sociodemografinių veiksnių. Žinant, kuriais informaciją apie mitybą teikiančiais specialistais labiausiai pasitiki skirtingų sociodemografininių grupių asmenys, galima planuoti kryptingas mitybos raštingumo didinimo priemones (gyventojams svarbios informacijos apie mitybą teikimui turėtų būti pasitelkiami tie specialistai, kuriais sociodemografinės grupės asmenys pasitiki labiausiai). Tyrimo tikslas – įvertinti Lietuvos gyventojų pasitikėjimą informaciją apie mitybą teikiančiais asmenimis bei veiksnius, susijusius su šių asmenų pasitikėjimu. Tyrimo metu apklausti 1007 18-75 metų amžiaus Lietuvos gyventojai. Paplitimo įverčiams apskaičiuoti 95 proc. pasikliautinieji intervalai (PI). Siekiant išsiaiškinti, kokie sociodemografiniai veiksniai turi reikšmingos įtakos Lietuvos gyventojų pasitikėjimui informaciją apie mitybą teikiančiais asmenimis, duomenų analizei buvo panaudoti Mann Whitney ir Kruskal Wallis testai. Nustatyta, kad 54,3 proc. Lietuvos gyventojų teigė, kad jiems svarbus arba labai svarbus mitybos klausimais kalbančio asmens išsilavinimas.Aukštąjį išsilavinimą turintiems žmonėms mitybos klausimais kalbančio žmogaus išsilavinimas buvo statistiškai reikšmingai labiau svarbus, nei kitą išsilavinimą įgijusiems žmonėms. Daugiau nei 70 proc. respondentų pasitikėjo informaciją apie mitybą teikiančiu šeimos gydytojų, gydytoju dietologu, kitos srities gydytoju, mitybos specialistu. Visuomenės sveikatos specialistu pasitikėjo 51 proc. Lietuvos gyventojų, Šeimos gydytojais ir kitos srities gydytojais buvo labiau linkę pasitikėti kaimo gyventojai, dietologais – moterys, 45 metų ir jaunesni, kaime gyvenantys, išsiskyrę ir vieniši respondentai, o visuomenės sveikatos specialistais – moterys bei 45 metų ir jaunesni apklaustieji. Raktažodžiai: mityba, pasitikėjimas informacija, informacija apie mitybą. [Iš leidinio]

ENInformation sources (internet, radio, television and other) can be used to increase the nutritional literacy of the population, but they will be effective only if in magazines, articles, television shows and other mass media reliable nutrition experts present scientific research-based information. In order for people to critically assess the information that reaches them through the media and the people who provide it, it is important to find out whether the education of the person providing information about nutrition is important to the population and in who people trust the most. Confidence in various sources of information about nutrition often depends on various sociodemographic factors. By knowing which specialists who provide information about nutrition are most trusted by people of different sociodemographic groups, it is possible to plan targeted measures to increase nutrition literacy (those specialists whom people of the sociodemographic group trust the most should be used to provide information about nutrition that is important to that sociodemographic group). The aim of the study – to assess the trust in people that provides information about nutrition and its factors among Lithuanian population. 1007 respondents, Lithuanian residents aged 18-75, were surveyed. Prevalence estimates were calculated at 95% confidence intervals (CI). In order to find out which sociodemographic factors have a significant influence on the trust of the Lithuanian population in people who provides information about nutrition, Mann Whitney and Kruskal Wallis tests were used for data analysis. It was determined that 54,3 percent Lithuanian residents said that it is important or very important the education of a person speaking on nutrition issues.For people with higher education, the education of person who provides information about nutrition, was statistically significantly more important than for people with other education. More than 70 percent respondents trusted general practitioners, dietitian doctors, doctors from other fields, and specialist called specialist of nutrition providing information about nutrition. Public health specialists were trusted by 51 percent of Lithuanian residents, rural residents were more likely to trust general practitioners and doctors of other fields, dieticians were more likely to be trusted by women aged 45 and younger, rural, divorced and single respondents, public health specialists were more likely to be trusted by women and 45 years old and younger respondents. Keywords: nutrition, trust in information, information about nutrition. [From the publication]

DOI:
10.35988/sm-hs.2023.045
ISSN:
1392-6373; 2335-867X
Related Publications:
Šeimos gydytojų žinios apie sveiką mitybą / Aušra Šunokaitė, Dalia Martinaitienė. Darnios aplinkos vystymas 2020, 1, 17, p. 162-171.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/101902
Updated:
2023-06-19 22:39:17
Metrics:
Views: 7
Export: